Slovenija
101 ogledov

Bohinjsko jezero skriva mine

Bohinjsko jezero globoko pod muljem skriva mine. (Foto: arhiv Žurnala24) Žurnal24 main
Potapljači deminerji so v preventivem pregledu obale Bohinjskega jezera v dolžini 200 metrov globoko pod muljem odkrili in odstranili več kot sto neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Bohinjski župan Franc Kramar je pojasnil, da je o najdbi dveh tromblonskih min v nizki vodi izvedel iz medijev, saj najditelj o tem ni obvestil občine, sprožil pa je govorice, da je v jezeru še več nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev. Zato je občina ukrepala in zaprosila za pomoč republiški štab civilne zaščite, ki je danes opravil preventivno akcijo čiščenja.

Osem potapljačev deminerjev iz vse Slovenije je začelo iskanje ob 10. uri in ga končalo okrog 15. ure. Najprej so območje pregledali površinsko, pri čemer niso odkrili nobenega neeksplodiranega ubojnega sredstva.

S pomočjo detektorja pa so odkrili in odstranili 70 tromblonskih min in 64 min kalibra 80 milimetrov avstrijske izdelave ter jih odpeljali v začasno skladišče. V roku treh mesecev jih bodo uničili.

"Vse te najdbe so bile zakopane v mulju, tako da niso predstavljale nevarnosti za okolico," je poudaril poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič in dodal, da so v jezeru zagotovo še tovrstna sredstva.

"Vendar če se jih ne dotika, ne ogrožajo nikogar, zato jih je najbolje pustiti pri miru,"
je dejal Zonjič.

Povedal je tudi, da so potapljači videli, da je nekdo na tem območju kopal in pobiral bombe, kar je v prid govoricam, da so bile mine v nizko vodo nastavljene ter da je bila panika sprožena namerno.

Potapljači namreč danes niso odkrili nobenega neeksplodiranega ubojnega sredstva, ki bi bilo na površini in bi predstavljalo nevarnost.

Kramar je pojasnil, da se je tudi že pred desetimi leti, ko so imeli podobno akcijo, izkazalo, da je sredstva najbolje pustiti na svojem mestu. So namreč 20 centimetrov pod muljem in so zato v celoti nenevarna. "Na osnovi tega lahko s polno odgovornostjo rečem, da je Bohinjsko jezero čisto in varno za kopanje," je poudaril župan.

V Sloveniji je sicer precej takih področij, kjer so še vedno neeksplodirana ubojna sredstva. V Bohinjskem jezeru, ki dosega do 43 metrov globine, so se znašla leta 1917, ko je po iztirjenju v jezero padel transportni vlak za oskrbovanje vojakov na soški fronti.

Danes ta vlak leži na dnu Bohinjskega jezera, kjer je prekrit z muljem. Pred leti so na občini že razmišljali, da bi mulj odstranili, vendar so strokovnjaki pojasnili, da bi bilo izsesavanje mulja z jezerskega dna prevelik in tudi ekološko sporen poseg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.