Slovenija
1 ogledov

Boj ekonomistov

null Žurnal24 main
Minister Franc Križanič zatrjuje, da ni nikoli izvajal pritiska na avtonomijo univerze. Opozicija meni, da bi moral Pahor ministra zamenjati, Pahor čaka na Univerzo.

 

"Nikoli nisem izvajal nobenih pritiskov, ne kot profesor ne kot minister in ne kot alpinist, na avtonomijo univerze," je zatrdil minister za finance Franc Križanič, sicer tudi profesor na pravni fakulteti.

"Univerza je avtonomna in svobodna. Takšna bo ostala tudi, ko ne bom več minister," je dejal. Ob tem je zagotovil, da bo minister vsaj še toliko časa, dokler ne bomo kot zmagovalci izšli iz te krize. "Temu posvečam vso svojo energijo, znanje in čas ter večkrat tudi svoj prosti čas," je po poročanju STA dejal finančni minister.

Premier Borut Pahor v skopem sporočilu za javnost pričakuje, da ga bodo univerzitetne oblasti, če bodo menile, da je minister Križanič posegel v avtonomijo Univerze v Ljubljani, o tem uradno obvestile.

Lukšič brani Križaniča
Križaničevemu ministrskemu kolegu in nekdanjemu dekanu fakultete za družbene vede Igorju Lukšiču pa se ministrova telefonska zahteva dekanu ekonomske fakultete Dušanu Mramorju, naj poseže v sestavo komisije njegove uslužbenke Katje Božič, ne zdi sporna: "Klica ne razumem kot vmešavanje v avtonomijo univerze ali politični pritisk." Po njegovem mnenju gre za spor o profesionalnem stališču dveh ekonomistov, za bitko dveh smeri.

Križanič je privrženec keynesijanske teoretske šole; nekoč je bila to avstrijska socialna smer v ekonomiji, a je zdaj v ozadju. Dekan Mramor, Jože P. Damijan in Sašo Masten so privrženci neoliberalne ekonomske šole. "Težava je v tem, ker sta oba profesorja s politično zgodovino in je meja zabrisana," razlaga Lukšič.

Jelinčič in Dolinarjeva proti
"Kar si je dovolil gospod Križanič, je nedopustno, ampak tega je vedno več. Ali bi moral odstopiti? Če se pri nas ne odstopa zaradi goljufij in laži, zaradi zlorab položaja ali zaradi oškodovanja državnega premoženja, potem ne vem, ali je sploh treba komu odstopiti. Bolje, da jih potrdimo za vse večne čase in se vrnemo v bivši režim," pravi Jelinčič, ministrica za visoko šolstvo v Janševi vladi Mojca Kucler Dolinar pa: "Več kot očitno gre za politični poseg v delo fakultete. V normalnih okoliščinah bi bilo to ravnanje primerno za odstop. Od Golobičevega ravnanja naprej pa je več kot očitno, da so etične norme vladajočih ne glede na besedičenje na dnu."

SDS Pahorju: Bodi dosleden
Opozicija meni, da je šel Križanič predaleč. SDS zahteva, da Pahor v skladu s svojo prakso primer izkoristi za zamenjavo Križaniča. V SLS so zgroženi nad padanjem etičnih standardov.

Previdni so tudi v koaliciji, Golobič iz Zaresa opozarja, da "gre v veliki meri za univerzo, ki je avtonomna, sploh v pogledu, ko gre za dodeljevanje akademskih nazivov". LDS pričakuje ustrezno pojasnitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.