Slovenija > Boj dvesto gasilcev z ognjem pri Novem mestu
8618 ogledov

Gasilcem uspelo omejiti požar, pred njimi še naporna noč

požar Straža Ekosistemi
1/5
Dolenjskanews.com
Gasilcem je uspelo omejiti požar, ki je nekaj po 16. uri izbruhnil v obratu za predelavo odpadkov v Zalogi pri Novem mestu.

Gasilcem je uspelo požar omejiti na območje znotraj obrata. Požar imajo pod nadzorom, na bližnji plinski postaji pa so izključili dovod plina. Gasilci sicer predvidevajo, da požara še več ur ne bodo uspeli pogasiti, saj gre za veliko količino odpadkov. 

Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko reševalnega centra Gregor Blažič je za STA povedal, da je na požarišču približno 200 gasilcev. Gre za vse razpoložljive novomeške poklicne in prostovoljne gasilce ter gasilce iz nekaterih okoliških občin. Pri gašenju požara jim je pomagal tudi helikopter slovenske vojske.  

Blažič je dejal, da gorijo tako plastični odpadki, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesni sekanci in lesni odpadki. Vnel se je tudi del sistema s sončnimi celicami. Glavnina objekta je pogorela.

Lažje se je zastrupilo deset gasilcev

Zaradi dima se je približno deset gasilcev lažje zastrupilo in jim pomaga reševalna ekipa v terenski prikolici za množične nesreče. Del vaščanov Zaloga in bližnjih Lok so morali zaradi nevarnega dima začasno umakniti. 

Policija je zaprla območje 500 metrov okoli prizorišča požara. Dolenjski list še poroča, da naj bi evakuirali stanovalce iz bližnjih objektov. Vodja civilne zaščite Srečko Šestan je za 24ur Zvečer dejal, da so evakuirali 38 prebivalcev. Kdaj se bodo lahko vrnili na svoje domove, še ni znano. 

požar Straža | Avtor: Manfred von Richthofen Manfred von Richthofen

Napotki prebivalcem

Uprava RS za zaščito in reševanje prebivalce poziva, naj se ne zadržujejo v bližini požara. Ob tem vremenoslovci dodajajo, da se oblak dima pomika proti vzhodu. Na območju namreč prevladuje veter zahodne smeri, ki naj bi pihal še nekaj ur. 

Strokovnjaki še ocenjujejo stanje na terenu. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da do nadaljnjega za okoliške prebivalce veljajo priporočila, ki so jih objavili na spletni strani. Predstavnica inštituta bo v vasi Loka pri lesenem mostu ob Krki svetovala glede nevarnega dima.

Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Še posebej so ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi  dihal (astmo, KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi), sladkorni bolniki.

NIJZ okoliškim prebivalcem priporoča, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih. Upoštevajo naj navodila ekip za reševanje oz. uprave za zaščito in reševanje. Vsi, ki so bili izpostavljeni dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. 

Osebe, ki so bile izpostavljene materialom, ki so nastajali pri požaru, naj odstranijo prah in kontaminirano obleko ter jo shranijo v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo naj operejo z velikimi količinami mila in vode, se obrišejo in spet sperejo. 

Glede uporabe pitne vode NIJZ priporoča, da prebivalci upoštevajo priporočila upravljavca vodovoda oz. uprave za zaščito in reševanje. "Priporočamo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, zavržemo. Pričakujemo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno," so zapisali glede uporabe vrtnin.

Cerar: Pričakuje temeljito poročilo

Premier Miro Cerar je v oddaji 24urZvečer dejal, da je bil že kmalu po požaru v stiku z vodjem civilne zaščite Srečkom Šestanom in z ministrico za okolje Ireno Majcen. Od ministrice premier v prihodnjih dneh pričakuje temeljito poročilo o dogodku.

Ministrica, ki je že bila na kraju dogodka, je za prej omenjeno oddajo dejala, da so bili inšpektorji v omenjnem obratu prejšnji mesec, zadnja odločba pa je bila izdana ta mesec. "Res pa je, da bodo morali direktorji več narediti za požarno varnost," je še dejala ministrica. 

Podjetje Ekosistemi ima dovoljenje za zbiranje in predelovanje odpadkov. Zbirajo nenevarne odpadke in jih predelujejo v trdno gorivo za potrebe cementarn in toplarn v Evropi.

Pred štirimi leti je v objektu že gorelo. Takrat je zgorelo več ton odpadkov. Okoliški prebivalci so takrat opozarjali na ekološki problem omenjenega obrata.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 20:13 20.julij 2017.

    Kemis je bil samo ledena gora stanja EKO ogroženosti Slovenije . Nevladne organizacije vam v tem trenutku naštejejo vsaj še 10 eko bomb v Sloveniji .Ali poznate lokacije neustreznega zbiranja avtomobilskih gum v Sloveniji ?

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 18:22 20.julij 2017.

    Četrta v roku 3-eh, 4-ih mesecev? In NIJZ spet nič... kot da ni nič... boli njih Kukulele za zdravje ljudi.