Slovenija
3674 ogledov

Boj med LMŠ in SD

Marjan Šarec Profimedia
Medtem ko podpora SDS ostaja nespremenjena, je bolj napeto na drugem in tretjem mestu.

V anketi Mediane za Delo med strankami na prvem mestu ostaja SDS z 18,5 odstotka, kar je približno enak delež podpore kot prejšnji mesec (18,8 odstotka). Za LMŠ bi tokrat glasovalo 12,5 odstotka vprašanih, kar je malenkost več kot junija (11,8 odstotka). SD je rezultat povečala za skoraj dve odstotni točki na 11,7 odstotka (junija 9,9 odstotka).

Na četrtem mestu je Levica, ki ji je podporo namenilo 6,6 odstotka vprašanih (junija 7,1). Sledijo ji NSi s 4,3 odstotka (junija 3,5 odstotka), SNS z 2,8 odstotka (junija dva odstotka) in DeSUS z 2,6 odstotka (junija 2,3 odstotka). Piratski stranki bi svoj glas namenilo 2,4 odstotka vprašanih (junija 0,7 odstotka), SMC pa bi podprla dva odstotka (junija 1,1 odstotka).

Pod dvema odstotkoma so SLS (1,7 odstotka), SAB (1,6 odstotka), Andrej Čuš in Zeleni (0,8 odstotka) ter Dobra država (0,5 odstotka).

Manj neopredeljenih

Med anketiranimi se je glede na prejšnji mesec zmanjšalo število neopredeljenih. Katero stranko bi volili, tokrat ni vedelo 18,3 odstotka anketiranih (junija 22 odstotkov), glasu nobeni stranki pa ne bi dalo 9,6 odstotka vprašanih (junija 11,5 odstotka).

Delo vlade je pozitivno ocenilo 32 odstotkov anketiranih, kot srednje nekaj manj kot 27 odstotkov vprašanih, 38 odstotkov vprašanih pa je delo vlade ocenilo negativno.

Za Pahorjem Gantar in Pivčeva

Na barometru priljubljenosti posameznih politikov vodi predsednik republike Borut Pahor, na drugem mestu je minister za zdravje Tomaž Gantar, na tretjem pa kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Na četrto mesto se je uvrstil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, sledijo mu ministrica za izobraževanje Simona Kustec, obrambni minister Matej Tonin in začasna vodja SD Tanja Fajon, ki je od prejšnjega meseca iz tretjega zdrsnila na sedmo mesto, čeprav je podpora njeni stranki zrasla.

Anketo je med 6. in 9. julijem za Delo na reprezentativnem vzorcu 725 oseb izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • jezero 07:14 14.julij 2020.

    Pomenljivo! Jelinčič je pred Desusom, oba pa pred vrati parlamenta.