Slovenija
424 ogledov

Boj proti komarjem: Še vedno so najbolj učinkoviti klasični razpršilci

Zivljenje 02.04.10, tigrasti komar, foto: shutterstock Žurnal24 main
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli sredstva za boj proti komarjem. Klasičnim razpršilom so ob bok postavili novejše izume kot so zapestnice, obeske za ključne, pa tudi aplikacije za pametni telefon, ki naj bi odganjale komarje. Izkazalo se je, da so v borbi proti komarjem še vedno najučinkovitejša klasična razpršila.

Princip delovanja repelentov (to so sredstva, ki ščitijo pred piki žuželk) je, da pri žuželkah (komarjih) blokirajo receptorje, s katerimi zaznavajo človekov vonj, ali pa, da izdelki oddajajo takšen vonj, ki žuželke odganja.

Najbolj znana in tudi najbolj raziskana učinkovina v repelentih, ki nas varuje pred piki komarjev, je dietiltoluamid ali DEET.

Zeliščne sestavine, zlasti olja, pridobljena iz različnih rastlin (citronela - limonina trava, listi evkaliptusa), so alternativne rešitve.

"Krvoločni"praktični preizkus 

"Vsak izdelek so preizkusili štirje udeleženci. Potem, ko smo jim v laboratoriju dobro umili roko z milom brez vonja in jo razkužili, smo na podlaket nanesli izdelek za odganjanje komarjev. Pol ure po nanosu je vsak prostovoljec za tri minute potisnil roko v posebno kletko, v kateri je bilo po 200 samic dveh vrst komarjev (eni pikajo podnevi, drugi ponoči),˝ je predstavila praktični del testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Dodala je še: "Dnevni komarji so najbolj odporni na repelente in če je izdelek uspešen pri odganjanju te vrste komarjev, je zelo verjetno, da bo uspešno preprečil tudi pike komarjev drugih vrst. Postopek smo nato v naslednjih osmih urah ponavljali vsake pol ure, oziroma do izteka delovanja repelenta, kot ga je navedel proizvajalec." 

Stranskih učinkov niso zasledili pri nobenem proizvodu

V 24-ih urah po nanosu smo tudi opazovali udeležence, če bi se pri njih pojavila alergična reakcija, npr. rdečica na koži, srbenje, vnete oči ali slabost. "Dobro je, da pri nobenem od udeležencev nismo opazili neprijetnih stranskih učinkov," je še izpostavila Šmid Božičevičeva. 

Praviloma so se bolje odrezali izdelki, ki vsebujejo DEET kot npr. IR3535 ali Icaridin, je pa seveda učinkovitost odvisna tudi odkoncentracije aktivne sestavine (in drugih snovi v izdelku), poudarjajo na ZPS.  

Pri uporabi repelentov bodite pozorni na sledeče:

  1. Najučinkovitejši repelenti vsebujejo kemikalije, zato moramo biti pri uporabi precej previdni. Če pa se boste odločili za `naravne´ izdelke z eteričnimi olji, morate vedeti, da niso samo manj učinkoviti, prav eterična olja so med najpogostejšimi povzročitelji alergij.
  2. Po nanosu dobro prezračite prostor. Ne vdihujte hlapov.
  3. Ne pretiravajte: nanesite izdelek le na izpostavljene dele kože. Popršite lahko tudi oblačila. Skušajte se čim bolj zaščititi z oblačili, da bo čim manj gole kože.
  4. Ne nanašajte izdelka na kožo, ki je poškodovana ali opečena od sonca.
  5. Pazite, da ne pršite okoli sluznic, oči in ust. Če izdelek zaide v oči, ga sperite z mlačno vodo.
  6. Če ste se namazali z izdelkom za zaščito pred soncem, počakajte 20 minut in šele potem nanesite izdelek za zaščito pred komarji. Po kopanju je treba zaščito pred komarji obnoviti.
  7. Ostanke na koži izperite z vodo in milom.
  8. Ne pršite v bližini hrane.
  9. Če boste repelente nanašli na otroke, natančno preberite navodila za uporabo. Še posebej pomembno je, da upoštevate količino nanosa, ki jo priporoča proizvajalec. Pršila za otroke, mlajše od šestih mesecev, niso primerna. Dojenčka raje zaščitite z mrežo proti komarjem. Manjšim otrokom ne pršite rok, ker jih dajejo v usta.
  10. Pri uporabi naj bodo pazljive tudi nosečnice in doječe matere. Priporočljivo je, da izdelke z veliko koncentracijo DEET (20 do 30 %) uporabljaje le od 6. meseca nosečnosti naprej. Še bolje je, če izdelkov, ki vsebujejo to kemikalijo, med nosečnostjo in v času dojenja sploh ne uporabljajo. 
  11. Neporabljeni ostanki repelentov, ki vsebujejo kemikalije, sodijo med nevarne odpadke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 07:18 11.avgust 2015.

    Je nična. :-) Kamorkoli smo kdaj šli na dopust, edini, ki je res deloval in dovolj dolgo je bil stari dobri Autan. In tiste dimne spirale, ki se jih lahko v kampu prižge. Tisti vonj kot kaže odlično odganja te ...prikaži več vamprije, ne vem pa koliko je spet zdravo redno vdihavat.

  • Avatar atojeto
    atojeto 13:34 10.avgust 2015.

    Zavajujoč naslov. Kje je učinkovitost zapestnic in elektronskih pomagal in telefonskih aplikacij.