Slovenija
38 ogledov

Boj za delnice še traja

Žurnal24 main
Pred novo skupščino delniške družbe BTC je spet pogrevanje starega spora za višjo ceno delnice in upravljalske pravice.

Tik pred novo skupščino delniške družbe BTC je bil ta teden prvi narok na ljubljanskem okrožnem sodišču v izpodbojni tožbi o sklepih lanske skupščine družbe, ki jo je vložil mali delničar podjetje FiCom. Ob tem pa tožba istega delničarja iz leta 2001, s katero izpodbija sklep skupščine BTC o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe, še ni dobila sodnega epiloga.

Tožba proti zastaranju
Odvetnik družbe BTC Stojan Zdolšek, tudi sam delničar, je povedal, da sodišče v zadnji tožbi ne bo več sklicevalo narokov: "Ta tožba je po našem mnenju v celoti neutemeljena." Tožnik, direktor družbe FiCom Gordan Šibič, pa je dejal, da je tožbo vložil predvsem zato, da ne zastara tožba iz leta 2001: "V tej tožbi pa jih tožimo zaradi neresničnosti izkazov, predstavljenih na lanski skupščini."

 

Lastništvo BTC

Delniška družba. Največji lastnik delniške družbe BTC je Ajdacom, d. d., z 59,86 odstotka, drugi največji pa Invest Point, d. o. o., s 25,81 odstotka. BTC ima tudi 10,03 odstotka lastnih delnic. Mali delničarji so lastniki 4,3 odstotka delnic. Kot pravi Rajko Stanković, so delničarji Ajdacoma menedžerji BTC in tam zaposleni, lastnik Invest Pointa pa je ozki menedžment BTC.

Iz sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi BTC so sporočili, da so trditve FiComa neutemeljene: "Pričakujemo, da bo sodišče tako kot do zdaj pritrdilo BTC in zavrnilo tožbe FiComa." Dodali so, da "vrednotenje družbe ni predmet nobenega postopka".

Za upravljalske pravice
Rajko Stanković, predsednik društva Mali delničarji – skupaj smo močnejši, je pojasnil, da je jedro spora napačno vrednotenje premoženja družbe BTC. S Šibičem želita dokazati, da je bil izbris lastnih delnic družbe nezakonit. Stanković pravi, da je bila delniška družba BTC prva, ki jo je prevzel menedžment z denarjem družbe, tako da so umaknili kapital družbe in s tem povezane upravljalske pravice ter tako sebi in obstoječim delničarjem brez lastnega vložka povečali lastništvo.

O tožbi iz leta 2001 je že odločalo tudi višje sodišče. Odločilo je, da je bil sklep o zmanjšanju kapitala z umikom lastnih delnic neveljaven, preostale dele tožbe pa je vrnilo okrožnemu sodišču v vnovično obravnavo.

 
 

Uporabljajo se vse zvijače, da bis e izognili sklepu sodišča, da bi vse zastaralo.

Gordan Šibič, FiCom

 
Zdolšek pojasnjuje, da je FiCom izpodbijal samo sklep, ki ga je sprejela skupščina o zmanjšanju osnovnega kapitala, ne pa tudi samega zmanjšanja osnovnega kapitala v sodnem registru. Sodišču je že predložil tudi mnenje direktorja Slovenskega inštituta za revizijo Marjana Odarja, ki je potrdil, da je BTC ravnal pravilno ter da so v bilanci za leto 2008 že upoštevali odločitev višjega sodišča. "Osnovni kapital družbe BTC je ostal enak. Bil je razveljavljen sklep, nikoli pa ni bilo razveljavljeno zmanjšanje osnovnega kapitala," je poudaril Zdolšek.

Šibič pojasnjuje, da pred sodbo višjega sodišča tega niso mogli storiti, po razveljavitvi sklepa pa mali delničarji odločitve sodišča ne morejo vnesti v sodni register, ker ima to pravico samo uprava družbe, proti kateri je že vložil tožbo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.