Slovenija
100 ogledov

Boj za izplačilo kazni

Nevenka Zekić Benjamin Kovač
Menjava stavb. Mabra inženiring od ministrstva za zdravje zahteva 2,6 milijona evrov.

Ljubljana. V Mabri inženiringu so prepričani, da namerava ministrstvo za zdravje od njih zahtevati pogodbeno kazen, ker načrtovana menjava stavbe na Prešernovem trgu z dvema stolpičema Dunajskih kristalov ni bila izpeljana. Izvedeli so namreč, da je predstavnik ministrstva pri notarju pridobil potrdilo, da je kazen zapadla. Ker pa so prepričani, da menjava ni propadla zaradi njih, ampak zaradi ministrstva, so se odločili, da bodo tudi sami zahtevali kazen od ministrstva: predlog za izvršbo so po besedah direktorice Nevenke Zekić vložili 5. maja.

Na ministrstvu na vprašanja še ne želijo odgovoriti, pravijo le, da “vso zadevo vodi državno pravobranilstvo”.

Spomnimo, vlada je februarja razvezala predpogodbo o menjavi stavb, saj Mabra med drugim v določenem roku za stolpiča ni pridobila uporabnega dovoljenja. V Mabri so trdili, da je za zamudo krivo ministrstvo.

Višina kazni

Zapisana vrednost nepremičnin je bila 12,92 milijona evrov, predvidena kazen pa deset odstotkov te vrednosti, torej 1,3 milijona evrov. A Zekićeva meni, da se ta znesek podvoji, saj gre za dve nepremičnini (in je vsaka vredna 12,92 milijona evrov), zato od ministrstva pričakuje izplačilo 2,6 milijona evrov.

Izstavili so račun

Mabra je imela z deli, izvedenimi po naročilu ministrstva, 3,36 milijona evrov stroškov (brez stroškov financiranja, vzpostavitve v prvotno stanje, vzdrževanja ...), pravi Zekićeva, zato so ministrstvu izstavili račun, terjatev pa odstopili družbi D-Kristali. To je ustanovilo šest podizvajalcev, ki za dela pri Dunajskih kristalih od Mabre niso dobili plačila. Mabra je na D-Kristale prenesla lastništvo dveh stolpičev, ki ju bodo poskušali prodati in se tako poplačati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.