Slovenija
23 ogledov

Boj za oblast nas potiska v brezno

Graf Žurnal24 main
Banke. Depoziti prebivalstva decembra višji za 140 milijonov evrov. To je znak (samo)omejevanja porabe.

Urad za makroekonomske analize in razvoj je objavil najnovejše podatke, ki kažejo nadaljevanje nezaupanja potrošnikov in strah pred prihodnostjo. Ekonomist Mojmir Mrak o trenutnih razmerah pri nas meni, da ekonomskih problemov ne bomo mogli rešiti, dokler ne bomo presekali političnih.

Mislim, da so vsi nosilci širše politične odgovornosti, vključno s sindikati, močno odklopljeni od ekonomske realnosti in da na trenutke dobesedno tekmujejo v tem. Ime igre je še vedno boj za oblast. To se mora spremeniti, sicer bomo letos zdrsnili v brezno, iz katerega se z lastnimi močmi ne bomo mogli več izvleči. Ljudje tako neposredno ali podzavestno čutijo resnost razmer in omejujejo svojo porabo, četudi jim tega mogoče glede na raven dohodkov ne bi bilo treba. V pošteni meri gre torej tudi za bitko za zaupanje ljudi v delovanje širšega sistema države,” komentira Andraž Grahek, samostojni finančni analitik.

Denar tudi v tujino

Slovenci so po več mesecih na svoje bančne račune zadnja dva meseca lanskega leta več položili, kot so z njih dvignili. Skupno so vloge gospodinjstev novembra zrasle za 20, decembra pa kar za 140 milijonov evrov. “Ta skok je sezonske narave in nikakor ne pomeni trenda, še najmanj pa dviga zaupanja v banke. Menim, da je veliko bolj pomenljiv podatek, da so se vloge lani celo zmanjšale (skupno za 45 milijonov evrov, op. p.), medtem ko smo bili v predhodnih kriznih letih vajenih nekajstomilijonskih prirastov,” dodaja Grahek. Hkrati meni, da se tudi preostali razpoložljivi dohodek, ki bi se lahko usmeril na depozite pri bankah, usmerja delno v alternativne oblike naložb, v zlato in tudi na račune v tujini.

Komentarjev 1
  • feferon 14:44 11.februar 2013.

    zaradi 12 000 janšistov je cela Slovenija v riti. Birokracijo večajo, da lahko noter tiščijo svoje, vsa mesta so rezervirana samo za pristaše SDs. Dohter s Polja čudežno umre na dopustu.Pa kaj je narod res tako naiven in v njem vidi odrešenika!?