Slovenija
115 ogledov

Boj za šišenska igrišča

Boj za nogometna igrišča sta športno društvo in mesto začeli že ob obnovi nogome Žurnal24 main
Športni park Ilirija. Športna društva in mestna občina se zanj bojujejo na sodišču.

Ljubljana. Mestna občina Ljubljana (MOL) in Zveza športnih društev Ilirija (ZŠD Ilirija) se bojujeta za lastništvo treh nogometnih igrišč in dveh parkirišč v Šiški ter igrišča in gostinskega objekta v Mostecu. Najverjetneje januarja se bosta srečali na glavni obravnavi na Okrožnem sodišču v Ljubljani. MOL je tožbo proti ZŠD Ilirija vložila lani.

“Naš cilj je, da se vzpostavi ustrezno zemljiškoknjižno stanje in da se športni park vrne v posest MOL,” je dejal Marko Kolenc, načelnik oddelka za šport MOL.

ZŠD Ilirija
Športniki. V Zvezo športnih društev Ilirija so vključeni nogometni klub, moški in ženski košarkarski klub, namiznoteniški, smučarskoskakalni in balinarski klub. Kot pravi predsednik ZŠD Ilirija Duško Gajič, je trenutno v te klube vključenih okoli 800 športnikov, ki plačujejo članarino.

Dodal je, da je poskušala ZŠD Ilirija nezakonito olastniniti športni park in si ga prilastiti. Po neuspešnem poskusu mediacije bo MOL po besedah Kolenca od tožbe odstopila le, če ZŠD Ilirija športni park prepusti mestu in poda izjavo, s katero se bo lahko v zemljiško knjigo kot lastnik vpisala MOL.

Odločilen zakon o športu
“Mesto bere zakon o športu drugače, kot ga beremo mi. Predstavljajo si, da je mogoče športne objekte brez besed nacionalizirati,” pa je dejal Duško Gajič, predsednik ZŠD Ilirija. Za športni park se namreč potegujeta na podlagi istega zakona. “Zakon o športu pravi, da lahko vsi športni objekti, ki so splošnega družbenega pomena, ostanejo v lasti lokalnih skupnosti. Vendar daje istočasno športnim društvom možnost, da uveljavljajo svoje lastništvo,” je zatrdil.

MOL je v sporu z Nogometnim društvom Ilirija zaradi gradnje nogometnega igrišča z umetno travo.
Marko Kolenc, oddelek za šport MOL

Zaradi pomanjkanja denarja za odvetnike se po njegovih besedah ob zamenjavi družbenega sistema društva niso potegovala za lastništvo, zato so lastnice postale občine. Gajič trdi, da se je ZŠD prijavila v postopek lastninjenja po osamosvojitvi. Zveza je v zemljiško knjigo že vpisana kot lastnik. Stavba Ilirije, ki je ob spornih igriščih, je že prešla v last Športne unije Slovenije, ki je na vrhovnem sodišču dokazala, da je pravna naslednica TVD Parizan in Sokola – ta je deloval v stari stavbi Ilirije pred vojno.

Izjema med društvi
Gajič trdi, da je Ilirija “specifičen primer”, in dodaja, da imajo dokaze, da so večino vlaganj v športni park prispevali člani društva z udarniškim delom, sami pa so odkupovali tudi zemljišča od okoliških kmetov. “Smo eno od redkih starih športnih društev v Ljubljani – Slovan, Svoboda, Ljubljana in Ilirija –, kjer mesto praktično nikoli ni imelo nič zraven. Z lahkoto pa so olastninili druge in jim zdaj zaračunavajo celo najemnino, tudi za amaterske športe,” je povedal in dodal: “Smo edini, ki smo se uprli.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.