Slovenija
8 ogledov

Boj za stolčke se je začel

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Z današnjim dnem začenjajo teči roki za izvedbo jesenskih lokalnih volitev.

Tisti, ki bi želeli vstopiti v predvolilno tekmo kot nestrankarski kandidati s podporo volivk in volivcev, bodo lahko začeli z zbiranjem potrebnih podpisov podpore. Pri občinskih volilnih komisijah pa bo že možno vlagati kandidature. Na upravnih enotah bo že mogoče podpisovati obrazce podpore kandidatom za župane in občinske svetnike, pa tudi za predstavnike pripadnikov romske, italijanske in madžarske narodne skupnosti v občinskih svetih.

Da se bo nekdo lahko potegoval za sedež v občinskem svetu, ga bo moral (oziroma listo, na kateri bo kandidiral) v njegovi volilni enoti podpreti najmanj odstotek od števila volivk in volivcev, ki so v tej volilni enoti glasovali na zadnjih rednih volitvah v občinski svet (a ne manj kot 15 in za listo ne več kot 1000). Pri županskih kandidatih je prag za vstop v volilno tekmo nekoliko višji: dva odstotka tistih, ki so na zadnjih volitvah v občini glasovali v prvem krogu županskih volitev. Tudi tu je določena spodnja meja 15 volivk in volivcev in zgornja 2500.

Rok za vlaganje kandidatur za županske funkcije in mesta v občinskih svetih se bo iztekel 15. septembra. Politične stranke pa imajo do 18. avgusta tudi pravico, da predlagajo člane volilnih odborov. Vsak predlagatelj bo moral priskrbeti pisno izjavo kandidatov, da soglašajo z imenovanjem v volilni odbor, pa tudi njihovo pisno izjavo, da bodo najpozneje tri dni po javni objavi kandidatur oziroma list kandidatov občinsko volilno komisijo obvestili, če je kateri od kandidatov z njim v sorodstvenem razmerju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.