Slovenija
50119 ogledov

Bojan Križaj želi pomoč države, vlada mu je dala vedeti, da veliko ne bo dobil

bojan križaj
1/4
Gregor Fenn
Nekdanji smučar, zdaj podjetnik Bojan Križaj je v četrtek s poslovnimi partnerji na Občini Bovec predstavil idejo o obnovi smučišča Kanin. Konkretno ponudbo na občini še čakajo, prav tako pa tudi sestanek s predstavniki pristojnih na ravni države glede druge ponudbe javno-zasebnega partnerstva, je v četrtek povedal bovški župan Valter Mlekuž.

Kot je Mlekuž pojasnil ob robu seje občinskega sveta, so na občini prisluhnili Križaju in njegovim partnerjem. "Tudi oni govorijo, da je Kanin smučišče, v katerega je vredno vlagati, investitorje imajo, a tudi po njihovi oceni najboljša rešitev vključuje sodelovanje in pomoč države," je dodal.

Časnik Delo je nedavno poročal, da Križaj v zvezi s Kaninom sodeluje s srbskim podjetjem Trgovinsko preduzeće Ri-komerc Beograd. Potencialni interes za vlaganja v smučišče Kanin, pa tudi za naložbe v hotel, igrišča za golf, letališče in tako naprej, so že predstavili tudi na ministrstvih za gospodarstvo in za infrastrukturo.

Kanin smučišče | Avtor: David  Jug Smučišče Kanin. David Jug

Lastnik in direktor podjetja Trgovinsko preduzeće Ri-komerc Beograd je Dejan Ljevnaić, od leta 2017 tudi direktor precej zadolženega Olimpijskega centra Jahorina, ki je sicer v večinski lasti Republike Srbske. Križaj je že leta pogost obiskovalec Jahorine, kjer je tudi vlagal v turistično naselje Vučko, je še navedlo Delo.

Bovškemu županu se sicer še vedno zdi primernejši drugi predlog prenove s pomočjo javno-zasebnega partnerstva, ki so ga pred kratkim prejeli tako na občini kot na pristojnih ministrstvih.

Ob robu zadnje seje sveta Severne Primorske regije je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek povedala, da skladnost tega predloga z zakonom trenutno preučujejo na ministrstvu za finance.

Po besedah Bratuškove si na ministrstvu želijo, da bi Kanin prevzeli zasebni investitorji, saj da občina ni bila dober upravljalec smučišča, država pa da prav tako ne bi bila. "Hkrati pa si ne želimo investitorjev, ki od države pričakujejo celoten finančni vložek, potem pa bi oni s tem upravljali," je še poudarila.

Kanin | Avtor: Profimedia Profimedia

Smučišče Kanin je zaprto že od lanske jeseni, saj krožna kabinska žičnica nima uporabnega dovoljenja, za novo pa Občina Bovec kot lastnica nima denarja. Občina sicer ohranja upraviteljico smučišča, družbo Sončni Kanin, pri življenju, tako da lahko zaposleni skrbijo za naprave na vrhu smučišča. Od januarja pokriva tekoče stroške obratovanja in vzdrževanja družbe na podlagi mesečnih zahtevkov.

Komentarjev 23
  • jakec42 12:52 25.maj 2024.

    Ja bi si zgradil hišo,če bi mi država pomagala!!!

  • sandi76 08:32 25.maj 2024.

    "Podjetnik" Križaj, ki ima cel kup poslovnih težav, bi reševal Kanin ?

  • Dejan Vehovec 19:56 24.maj 2024.

    heh ja , naše nekdanje"blontno veselje" , kot ga je označil predin v beli simfoniji, je tipičen moderni poslovnež, poln idej, ki jih bo dal čist pocen komurkoli z dnarjem. če ne bo uspelo pa jbg, pač ni dal dost ...prikaži več dnarja, ni bil dost resen , poslovnež pa z drugo idejo k drugemu investitorju, vem za kar nekaj takih junakov k jim je enkrat nekaj uspelo in se pol cel lajf šlepajo na tisti uspeh