Slovenija
29 ogledov

Bojazen, ki ni votla

Avtorico fotografije je strah, da struge naslednjega poplavnega vala marsikje ne Žurnal24 main
Železniki. Počasna priprava dokumentacije in omejena sredstva za obnovo vzbujata strah pred naslednjo ujmo.

Obnova. Na strugah v Železnikih so v treh letih po katastrofalnih poplavah naredili premalo, je v pismu zapisala bralka in ošvrknila občinsko upravo. Župan Mihael Prevc se z oceno ne strinja.

Za 60 milijonov škode
• Železniki so bili v zadnjih 20 letih poplavljeni štirikrat.
• Celotna škoda zadnje ujme leta 2007 je znašala okrog 60 milijonov evrov.
• Za obnovo infrastrukture je država do zdaj zagotovila polovico potrebnih sredstev oziroma okrog pet milijonov evrov.
• Pet milijonov evrov naj bi za sanacijo vodotokov do zdaj porabili tudi vodarji.

 

Kritika in pohvala
"Kljub denarni pomoči, ki jo je občina dobila, struge ostajajo iste," piše bralka. Prevc odgovarja, da občina z urejanjem vodotokov sicer nima nič – za struge skrbita agencija za okolje in Vodnogospodarsko podjetje Kranj –, je pa njuno delo pohvalil.

Naredili so veliko
"Če bi bila pred poplavami narejena vsaj četrtina tega, kar je bilo po njih, bi bila škoda bistveno manjša," ocenjuje. Podobno meni vodja oddelka območja zgornje Save na agenciji za okolje Urban Ilc. Opozarja, da je bilo v sanacijo strug sicer vloženega že veliko denarja in da so sredstva omejena, zato delajo po prioritetah. Dodaja, da vsa letos predvidena dela še niso končana.

Strah še obstaja
Bralka je v pismu izrazila strah predvsem pred morebitno naslednjo povodnjijo. Prevc se negotovosti v mestu zaveda. "Železniki še nikoli niso bili tako lepi kot zdaj, ampak ljudi je upravičeno strah, da bi spet prišel tak val," pravi in priznava, da bi si tudi sam želel, da bi določene stvari hitreje tekle. Zaradi pomanjkanja denarja se denimo za dve leti podaljšuje obnova infrastrukture, še precej bolj kritična pa se mu zdi počasna priprava državnega prostorskega načrta za zagotavljanje večje poplavne varnosti Železnikov.

Štirikrat so bili Železniki poplavljeni v zadnjih 20 letih.

 

Zaščita od zgoraj
"Glede večje pretočnosti se ne da v mestu narediti nič. Nad Železniki je nujna pregrada, da bo voda skozi ozki del tekla bolj nadzorovano," pomen dokumenta pojasnjuje Prevc. Da bi spodbudil pripravo, je na obisk v Železnike povabil predsednika vlade Boruta Pahorja, ki naj bi obisk že potrdil, Železnike pa bo po nekaterih neuradnih informacijah obiskal sredi maja. Potrdila iz njegovega kabineta včeraj sicer nismo prejeli.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.