Slovenija
11 ogledov

Boje (za zdaj še) za okras

Strunjan Tamara Barič
Boje, ki določajo mejo plovbe motornih čolnov in drugih plovil, so postavljene. Že naslednje leto bo morda začela veljati prepoved plovbe.

V zgolj eni uri smo ob koncu prejšnjega tedna našteli okoli 10 motornih čolnov ali drugih plovil, ki so prestopila mejo, določeno z rumeno bojo, in se tam ustavila. Kljub dejstvu, da so se številni raje zadrževali ob obali kot v vodi, ta plovila predstavljajo nevarnost za kopalce. Osnovno pravilo je namreč, da mora biti plovba takšna, da ne ogroža drugih, ne povzroča škode okolju ali pa objektom na morju oziroma obali. Omenimo naj, da smo opazili tudi človeka, ki je lovil morske živali, čeprav je na celotnem območju strunjanskega in portoroškega rezervata prepovedano izvajanje negospodarskega ribolova, z izjemo športnega in rekreacijskega ribolova z obale.

Nič več plovbe in sidranja
Na Uradu za pomorstvo so se prav letos odločili zaostriti nadzor nad varno plovbo s patruljami, napovedali pa so tudi poudarjeno ozaveščanje ljudi. Prav v ta namen so postavili tudi varnostne boje na razdalji 200 metrov od obale. Te boje bodo že kmalu označevale skrajno varno mejo, do katere se bodo plovila še lahko sidrala. V območju rumenih boj bodo namreč morda že naslednje leto organizirali postavitev priveznih mest, ki bodo fizično onemogočile dostop plovil, s tem pa bodo zavarovali tudi floro in favno. "Odločitev, ali bo to odobreno ali ne, bo znana šele konec tega leta. Možno je, da bi postavitev izvedli že drugo leto, a financiranje še ni zagotovljeno," nam je dejal Marko Starman iz Krajinskega parka Strunjan.

Kopalcem bo tako dovoljeno plavanje do dolžine 150 metrov od obale, čolni pa se bodo lahko obali približali na največ 200 metrov. Pred začetkom poletne sezone so sicer na uradu napovedali tudi povečano frekvenco patruljiranja.

Za pojasnila glede kršitev, nadzora in sankcij smo se obrnili tudi na Urad RS za pomorstvo, kjer nam je Davorin Fantulin iz sektorja za pomorski promet potrdil, da "za zdaj, kar imamo omejitev glede sidranja in plovbe, veljajo v srednjem delu v Mesečevem zalivu. Drugje je za zdaj dovoljeno." Dodaja pa, da naj bi se po načrtih to že kmalu spremenilo – morda že naslednje leto.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.