Slovenija
32 ogledov

Bojijo se, da bo počilo

Renata Brunskole Damjan Hrvat Jerca Božič Kranjec
Priselitev. Primer družine iz Bereče vasi pokazal na nesoglasja tudi med Romi.

Priseljevanje Romov v črne gradnje zunaj romskih naselij, kakršna je tudi zidanica v Bereči vasi v metliški občini, kamor se je preselila družina iz semiškega romskega naselja Sovinek, je trenutno najbolj vroča tema belokranjske romske problematike.

Napeto tudi med Romi

Desetčlanska družina naj bi v omenjeni zidanici, ki je za zdaj še nelegalni objekt, čeprav potekajo postopki za legalizacijo, živela na manj kot 20 kvadratnih metrih v nemogočih razmerah. “Na ta problem nas opozarjajo tako Krajevna skupnost Suhor kot prebivalci Bereče vasi; najbolj skrb vzbujajoče je, da tej preselitvi nasprotuje tudi romska skupnost iz Metlike,” je povedala Renata Brunskole, županja Občine 
Metlika.

Kot je dodala, jih je strah, da bodo Romi to težavo reševali ostro, tudi z orožjem. “To je bilo očitno tudi iz pogovora med semiškim in metliškim romskim svetnikom; mislim, da so navzoči predstavniki policije to zaznali kot težavo,” je ob včerajšnjem posvetu na temo reševanja romske problematike dodala Brunskoletova.

Za obvezen vrtec

Na posvetu, ki so se ga udeležili tudi predstavniki ministrstva za šolstvo, centrov za socialno delo in policije, so sicer največ pozornosti posvetili nevključevanju romskih otrok v izobraževanje in predšolsko vzgojo. Iz vrst romskih svetnikov je bilo slišati predlog, da bi za romske otroke z zakonom uvedli obvezno obiskovanje vrtca vsaj eno leto pred vstopom v osnovno šolo.

“Za večje vključevanje romskih otrok v vrtec in šolo potrebujemo čim več konkretnega dela na terenu, dragih študij o tem pa ne,” je zaključke povzela Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.