Slovenija
55 ogledov

Bojijo se množičnih odkupov

Grabrijan Jerca Božič Kranjec
Nepremičnine. Za garsonjero v Ljubljani v Beli krajini hiša s kmetijo, zato strah pred navalom.

“Zasledili smo, da je vse več nakupov kmetijskih zemljišč in tudi novih prijav stalnega prebivališča,” pravi Anton Krašovec, načelnik Upravne enote (UE) Metlika.

Tako on kot Darko Zevnik, metliški podžupan, opažata, da vse več ljudi kupuje starejše hiše, zidanice in kmetije, ki so celo tako poceni, da si jih, kot pravita, lahko privoščijo tudi socialno šibkejši, ki se prav zato k njim preselijo z drugih koncev Slovenije.

Tudi zaradi zakonodaje

Pojav po besedah Zevnika še ni množičen: “A že to, da so se takšni primeri zgodili, nakazuje možnost, da bo tovrstnih prodaj še več. Zemljo bodo lahko vse več prodajali tudi starejši, in sicer zaradi spremenjene zakonodaje varstvenih dodatkov pa zaradi odseljevanja mladih, za katere tu ni služb.”

Z lahkoto do kmetije

Da so nepremičnine v Beli krajini res tako poceni, pravi tudi Gordana Piljić iz nepremičninske agencije Stanart iz Črnomlja. A dodaja, da je do zdaj zaznala le dva tovrstna nakupa socialno šibkejših.

Za primerjavo cen je navedla garsonjero v Ljubljani, ki stane okoli 110 tisoč evrov, kar je znesek, za katerega se da v Beli krajini kupiti hišo s 300 kvadrati površin in z okoli dva tisoč kvadrati zemlje.

“Poleg tega je zraven hiš možnost dodatnega nakupa kmetijskih zemljišč, ki stanejo od pol do enega evra na kvadratni meter,” razlaga Piljićeva.

Štirisobno za 65 tisočakov

“Neprimerljivo cenejša kot na drugih koncih Slovenije so pri nas tudi stanovanja,” opaža Piljićeva, ki je nedavno štirisobno stanovanje v Črnomlju prodala za zgolj 65 tisoč evrov.

“A Belokranjci si kljub temu takšnega stanovanja ne morejo privoščiti, novogradenj pa skorajda ni; raje se odločijo za življenje v zidanici z nekaj zemlje,” ugotavlja.

Komentarjev 2
  • Adrianos 11:19 05.februar 2012.

    Bojijo se odseljevanja, po drugi strani se pa bojijo priseljevanja iz notranosti Slovenije.Po moje je vse precej skregano z logiko. Kaj bi zdaj radi? Naj naravnost pove, da ne marajo prišlekov iz notranjosti. Očitno bi jim bilo ljubše,če bi ...prikaži več se priseljevali iz hrvaške strani.Po mije je pa to,da ljudje kupujejo prej pozitivno kot pa, da periferija izumira.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:35 04.februar 2012.

    Nekateri si prijavijo stalno bivališče zaradi povračil prevoza na delo,dokler to firme še častijo.Namreč ta povračila so za nekatere zelo lep dodaten zaslužek.