Slovenija
29 ogledov

Bojijo se prihajajočega konca tedna

Turnišče v Prekmurju Matej Vnuk
V Pomurju težave povzročajo zaledne vode, medtem ko se Mura umirja. Skrbi jih neobetavna napoved za prihajajoči konec tedna. Na Kostanjevici na Krki nadaljujejo s čiščenjem otoka.

"Mura se umirja, problem je še vedno narasli Kobiljski potok in potok Črnec. Zaledne vode povzorčajo dodatne poplave v nižje ležečih naseljih. Trenutno je problem zlasti z zaledni vodami v vaseh, ki so se sedaj začele zlivati proti vasem. Poleg tega pa težave povzroča tudi visoka podtalnica," razmere v Pomurju opisuje poveljnik civilne zaščite Martin Smodiš. Stanje s plazovi ostaja nespremenjeno. Zaradi plazu so v Gresovščaku odselili petčlansko družino, ker njihova hiša ni več varna za bivanje. 

Intervencija na območju še vedno poteka in bo temu tako, dokler ne bodo odtekle vode. "Iz višje ležečih naselij se voda umika proti Lendavi. Najbolj pritiska iz Turnišča proti Veliki Polani in od tam proti Lendavi. Zaradi potoka Črnec je lahko ogrožen del mesta Lendava," pojasnjuje. "Po besedah našega vodarja se vode lahko zadržujejo še do 14 dni, če ne bo dodatnih padavin," dodaja Smodiš, ki upa, da se vremenska napoved za prihajajoči konec tedna ne bo uresničila. 

Pomoči imajo dovolj

Enote so na terenu nepretrgoma in črpajo vodo. Na lendavskem območju so ojačali in povišali nasipe ob Črnecu. Vsi župani, ki so izrazili potrebo po pomoči, so jo dobili. Iz regijskega in državnega logističnega centra so dobili dodatno opremo. "Na razpolago imamo še vsaj dvajset muljnih črpalk, pa tudi manjše potopne črpalke. Slednjih imajo občine trenutno še dovolj svojih. Ponudili pa jim bomo tudi muljne črpalke. Te imajo 15 kubičnih metrov pretoka na minuto, kar ni majhna količina," pravi Smodiš. 

Z dvema muljnima črpalkama že črpajo na lendavskem območju, v Kotu in Petišovcih. Ena je trenutno v občini Beltinci, ena v Turnišču in ena v Murski Soboti v Bakovcu, kjer črpajo meteorne vode. "Težave pa je, ker povsod še ne morejo črpati vode, ker je nimajo kam črpati. Ovirata jih namreč podtalnica in zaledne vode," izpostavlja Smodiš. 

Utrujenost se pozna, a ljudje še vedno pomagajo

Ljudje se že od petka zvečer borijo z naraslimi vodami in posledicami divjanja narave. "Običajno se organizirajo tako, da si ljudje lahko odpočijejo. Imamo pa nekatere zagnane, ki pozabijo na to utrujenost in so ves čas na terenu, pripravljeni pomagati. Izkazala se je tudi medsosedska pomoč," o utrujenosti med ljudmi spregovori Smodiš. 

Sprali bodo svinjarijo

Razmere so se umirile tudi na območju Kostanjevice na Krki. "Voda z otoka je odtekla, tako da bomo danes začeli s čiščenjem otoka. Pričakujem, da bo danes in jutri kompleten otok očiščen. Oprati ga moramo, da gre vsa svinjarija dol," trenutne aktivnosti na Kostanjevici opisuje poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zagorc

Pri čiščenju jim tudi danes pomaga 50 pripadnikov Slovenske vojske. "Ljudi imamo dovolj," poudarja Zagorc, ki razlog za to vidi tudi v naslednjem: "Ljudje so bolj spoštovali opozorila kot leta 2010, tako da je vliko manj uničenega pohištva in takih zadev." 

Prve popise škode bodo začeli izvajati ta teden, ko bodo prve komisije šle na teren. "Država še ni dala navodila, da se začne popisovati škodo. Mi bomo začeli s tem že prej," pojasnjuje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.