Slovenija
7405 ogledov

Bojijo se strmega padca cen

jabolka obiranje jabolk
Normalna letina, a kaj ko bo cenovno zelo razvrednotena.

"Letošnja letina je po dveh letih spet normalna letina," zadovoljno pove Boris Orešek, predsednik strokovnega odbora za sadjarstvo in oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Avgusta so sicer težavo predstavljale zelo visoke temperature in pomanjkanje padavin, še posebej, če vemo, da je bil junija in julija skoraj vsak dan dež. Današnje padavine in ohladitev bodo tako za rastline blagodejne.

Ne bo pa letošnja letina zelo kakovostna. Eden od razlogov za to je tudi toča, ki je maja prizadela številne sadovnjake. "Obeta se cenovno zelo razvrednotena letina," pravi Orešek. "Slovenski pridelovalci se bodo znašli pred problemom, kako spet zasesti položaj na trgu, ki so ga zaradi slabih letin v preteklosti izgubili. Upajmo, da bo izbrana kakovost pomagala, saj je na roko pisana prav lokalnim oz. slovenskim dobaviteljem."

Država bo morala pomagati

sliva obiranje sliv | Avtor: Profimedia Profimedia
Jeseni bo na trgu več industrijskega sadja kar bo predstavljajo velik problem. "Sosednje države bodo namreč izvedle interventni odkup industrijskega sadja, da cena ne bo preveč katapultirala proti dnu in da bo sadje sploh pobrano. Posledično bo tudi pri nas cena industrijskega sadja tako nizka, da ga ljudje ne bodo pobrali. Tako se nato po vsej verigi cena niža. Mislim, da bo morala država pomagati. Če to počnejo sosednje države, ki zaradi svoje velikosti in vpliva na trgu krojijo politiko, moramo tudi mi," je prepričan sogovornik. Kako se bo letošnja letina končala, bo mogoče oceniti šele po koncu, a že zdaj se ve, da bo zelo trda.

Problem bo s sadjem za predelavo, ker ga bo malo več, zaradi obilnega cvetenja in redčenj, ki niso dobra uspela. Drevesa, ki so bila polna, so v tej vročini, so malo kolapsirala in je na njih bolj drobiž. - Boris Orešek

Dodatno težavo predstavlja tudi pomanjkanje ljudi za obiranje pridelkov. Vrhunec obiranja bo med 10. septembrom in 10. oktobrom. Trenutno obirajo zgodnje sorte, kot je Gala, sledil bo zlati delišes.

Letos so stvari bolj zgodnje, a se pri jabolkih, še posebej pri jesenskih sortah, to ne pozna tako zelo. Zadnje sorte breskev so letos dozorele od 10 do 14 dni prej kot običajno, kakšen teden prehiteva tudi grozdje. "Jablana ni trta. Trta je oportunist, ustrezata ji vročina in suša, na kar je pripravljen tudi njen koreninski sistem. Jablana pa je malo bolj občutljiva dama in potrebuje primerno klimo. Temperature pred ohladitvijo so bile kar malo visoke," pravi Orešek.

Trgatev se je že začela

V Brdih so s trgatvijo začeli v sredo. Pričakujejo, da bodo letos sprejeli okoli 7500 ton grozdja. Izhodišča so zelo optimistična. Letos so poskrbeli za posodobitev opreme za prevzem grozdja. Investicija, ki je bila vredna 300.000 evrov, jim bo omogočila popoln nadzor nad vsemi parametri kakovosti grozdja. Izboljšala se bo tudi sledljivost in nadzor nad vsemi fazami postopka.

V Vipavi so sprva nameravali s trgatvijo začeti ta konec tedna, a so zaradi slabega vremena začetek prestavili na torek. Začeli bodo z odkupom sivega pinota, do konca tedna pa bodo odkupovali še chardonnay in sauvignon.

trgatev Brda  | Avtor: bralka bralka

Letos je rodilo vse

Trenutno je v obiranju tudi hruška viljamovka. "Letina je primerna glede na vreme, ki je bilo. Pozna se, da je bilo spomladi cvetenje zelo kratko in tudi oprašitev pomanjkljiva. Letina ni tako obilna, kar se pozna na kvaliteti in na debelini plodov. Sploh v tej vročini in pomanjkanju vlage – namakanih sadovnjakov Sloveniji je manj kot 10 odstotkov – ovesek na drevesu ni bil tako poln, zato je drevo lažje preneslo pomanjkanje vlage."

Po dveh oziroma treh letih, ko je bil pridelek sliv zelo slab, je letos slivovo leto. "Letos je rodilo vse. Tako lepe letine češenj, kot je bila letos, v Sloveniji že dolgo ni bilo," ocenjuje Orešek.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar ŠITHEPNS
    ŠITHEPNS 22:47 27.avgust 2018.

    jebiga dragi kmetje, pa pejte v fabrko za stroj na tri izmene, šithepns.

  • Avatar praufo
    praufo 18:01 26.avgust 2018.

    potrošniku je mar od koga bo kupil, lahko je 100x špricano, pa če je najceneje v lidlu, bo ravno tam kupil karkoli, tudi če ni slovensko, prav tako je vseeno neoliberalni državi za kmeta, še manj pa levici, ki ga ...prikaži več nikoli ni marala, torej kdor še ni propadel, bo pa kaj kmalu ... pri nas velja logika: trgovec je kralj, potrošnik je suženj, kmet pa siromak ...

  • jakec1575 12:49 26.avgust 2018.

    Kaksni prizanesljivci so na tem forumu. Za racunalnike, igrace, neumnosti zmecejo brez tezav vsak mesec nekaj 10 do 100€. domacemu kmetu pa za boljso kvaliteto, bog ne daj eko proizvod niso pripravljeni dati 50c ali pa € vec. kar jih ...prikaži več na leto mogoce stane 50€. Zalostno. Ampak to je ta omejena mentaliteta.