Slovenija
13 ogledov

"Bojim se, da pride do popolne anarhije"

Dan po protestu
1/16
Nino Verdnik
Podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl, ki nadomešča župana Franca Kanglerja, je ponovil, da podpira proteste, a ne ko gredo v skrajnosti, kakršen je bil vandalizem na ponedeljkovem shodu v Mariboru. "Bojim se, da pride do popolne anarhije. Mislim, da si nihče od nas tega ne zasluži," je dejal.

"Prav je, da nas protestniki opozarjajo. A ko se gre v takšne skrajnosti, kot so se dogajale včeraj in se bodo, se bojim, tudi v prihodnje, pa to ni več alternativa za zamenjavo politike," je povedal Milan Mikl v današnji izjavi za Radio Maribor.

Med ponedeljkovim protestom, ki se ga je po podatkih policije udeležilo okoli osem tisoč, po podatkih anonimnih organizatorjev pa dvajset tisoč ljudi, je bilo povzročeno veliko gmotne škode. Posamezni, večinoma mlajši protestniki so namreč začeli izvajati vandalizem, sprva z metanjem različnih predmetov v občinsko stavbo ob Trgu generala Maistra, nato pa tudi z metanjem granitnih kock na policiste in razbijanjem po mestnem središču.

Razbita so okna, poškodovan omet

Po besedah Mikla je na občinski stavbi razbitih nekaj oken, poškodovan je omet, pločnikom manjkajo granitne kocke. Dve bakli sta prileteli na balkon občinske stavbe, kjer ima pisarno župan Kangler, a sta po kratkem času ugasnili, tako da ni prišlo do požara. "Pravočasno smo ukrepali in preprečili še kaj hujšega," je pojasnil podžupan.

Po njegovih besedah občinske službe in upravna enota danes redno poslujejo, škodo pa pristojne službe ocenjujejo in odpravljajo, kolikor je mogoče hitro. "Ne glede na položaj moramo naše delo opravljati," je poudaril.

Župan Kangler si je sredi prejšnjega tedna vzel deset dni časa za razmislek, v času njegove odsotnosti pa njegove naloge opravlja Mikl. Ta je danes povedal, da sta z županom v stalnem stiku in da Kangler, ki ostaja v mestu, pozorno spremlja razmere.

Vsi očitki glede Kanglerja morajo dobiti epilog

Izrazil je še upanje, da bodo vsi očitki na račun Kanglerja čim prej dobili uradni epilog, "da bi se ugotovilo, ali si je župan res zaslužil takšno obravnavo". "Jaz sem trdno prepričan, da ne. Mislim, da smo lahko razbrali, da niso več problem ne radarji ne Franc Kangler, ampak je to vseslovenski problem, ki se ga moramo vsi dobro zavedati," je še ocenil.

Komentarjev 8
  • Scott 16:24 06.december 2012.

    Mariborski bolšjak bo še bolj poln!Prav vam je!

  • Žurnalček 10:50 06.december 2012.

    Ja enga od njih je kr šlog trefnu, k je narod hotu videt račune !

  • feferon 11:42 05.december 2012.

    Pa koliko požupanov pa mate vi tam v MB? Pa vse na državne jasli prklopljene ane?Zdaj ko se vam pa pipce zapirajo, sejnin zgleda ta mesec ne bo, kaj boste pa zdaj?Kaj ste pa prej s polno ritjo ...prikaži več študiral, da boste ovce tudi pozimi strigli? Bo pa pod smrekco en avto manj, pa pelz mantel ženi boste drugo leto po košnji že kakega nabavili.