Slovenija
28 ogledov

Bojkot zaradi zvezde

Slavnostna seja DZ
1/15
Saša Despot
Slavnostna seje v državnem zboru, maše v cerkvi in osrednja prireditev na Kongresnem trgu.

Počastitev Dneva državnosti na predvečer praznika je potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani. Še prej se je v državnem zboru že zaključila slavnostna seja, Katoliška cerkev pa je odločitev slovenskega naroda za samostojnost počastila z mašami za domovino.

Predsednik DZ Janko Veber je v svojem govoru dejal, da nas je kriza močno prizadela, za vrnitev na pot uspeha pa bo potrebnega precej časa in potrpežljivosti, predvsem pa veliko razuma in konsenza, ki bo omogočil, da bomo predvsem navzven nastopali usklajeno, samozavestno in prepričljivo.

Iz zgodbe o uspehu v krizo

"Leto za letom smo dosegali zavidljive uspehe in veljali za najuspešnejšo tranzicijsko državo, za evropsko 'zgodbo o uspehu'," je poudaril. A gospodarska kriza je prizadela tudi Slovenijo, najbolj silovito pa je udarila ravno po tistih, ki so zanjo še najmanj krivi.

Zato se lahko po njegovih besedah skupaj z državljani upravičeno sprašujemo, kakšna bo naša prihodnost, kakšno državo sploh hočemo in potrebujemo? Sam meni, da potrebujemo državo, katere aparat bo deloval v dobrobit njenih državljanov.

"Še vedno smo gospodarji svoje usode"

Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu opozoril, da tako kot smo si samostojno državo priborili, jo lahko tudi zapravimo. "Preprosto nam mora uspeti. Vse drugo bi bila sramotna izdaja," je dejal in pozval k složnosti naroda.

Proslava na Kongresnem trgu  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ali bomo zapravili državo, je po Pahorjevem mnenju v celoti odvisno od nas samih. "Še vedno smo gospodarji svoje usode. Tako mora ostati vekomaj. To je naša moralna in državljanska dolžnost do naših pogumnih in domoljubnih prednikov in zlasti do naših otrok. Njim pa teh sanj nimamo pravice vzeti," je dejal.

Nesoglasje povzročila rdeča zvezda

Minister za kulturo Uroš Grilc je v petek pojasnil, da bo proslava usmerjena v iskanje temeljev naroda ter v odpiranje v prihodnost. Izpostavil pa je tudi, da čas državne proslave ni primeren za izpostavljanje razlik.

A zaradi nesoglasij okoli simbolike rdeče zvezde se je zgodilo prav to. SDS in njeni somišljeniki, tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), namreč nasprotujejo simboliki rdeče zvezde na proslavi.

Na proslavi jih zato ni bilo. Iz istega razloga se niso udeležili tudi slavnostne seje DZ.

Komentarjev 28
  • mph 11:06 25.junij 2013.

    Khm, imam nekako občutek, da te bolj moti zvezda zato, ker je nekoč stala nasproti kljukastemu križu.

  • mph 11:06 25.junij 2013.

    Khm, imam nekako občutek, da te bolj moti zvezda zato, ker je nekoč stala nasproti kljukastemu križu.

  • vladek 07:00 25.junij 2013.

    Alenka je javno povedala,da v pokojnine letos ne bo rezov,a kje je moj regles za letos in polovica od lanskega leta fuj in PSpa hebala vas crvena zvezda