Slovenija
21 ogledov

Bolčina: Res odgovorni strici so ostali v zaledju

slovenija 15.06.13, Stolnica, Ljubljanska stolnica, cerkev, Semenisce, nepremicn Anže Petkovšek
Cerkveni pravnik Bolčina je prepričan, da so res odgovorni kot "strici" ostali v zaledju.

Odstop ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in mariborskega Marjana Turnška je po oceni cerkvenega pravnika Karla Bolčine izguba za Cerkev v Sloveniji. Strinja se, da prevzameta svoj del odgovornosti za finančni zlom mariborske nadškofije, a če je to kazen, je po njegovem preostra.

Strici v zaledju

"Mnogi so želeli glave, ne toliko v Cerkvi kot zunaj nje. In glave so odletele," je v pogovoru dejal Bolčina. A so po njegovem mnenju tisti, ki so dopustili ali celo načrtovali finančni zlom mariborske nadškofije, ostali "v zatišnem zaledju". "Kot govorimo o stricih v politiki in družbi, se bojim, da so strici v zaledju tudi v Cerkvi," pravi cerkveni pravnik.

Če je to začetek iskanja krivcev za finančni zlom mariborske nadškofije, si želi, da bi ta proces "prišel do konca" in bo res odgovorne doletela primerna kazen. "Ali so ekonomi in ekonomski urad, ki upravlja škofijo v nadškofovem imenu, vedno delali s čistimi rokami," se sprašuje. Zanima ga, ali je kdo preiskoval odgovornost ekonomov, ki jim je nekdanji nadškof Franc Kramberger zaupal.

"Niso vsi za vse"

Bolčina ocenjuje, da Stres in Turnšek glede na ekonomski položaj nadškofije nista bila najbolj primerna za takšno vlogo in bi bilo boljše, da bi v tistem času imenovali nekoga, ki ima veliko več izkušenj na področju ekonomije. "Niso vsi za vse," je poudaril in dodal, da jima ne zameri, če zadev nista znala obvladati.

Cerkev bo veliko izbubila

Pojasnil je še, da sta se Stres in Turnšek odpovedala svoji službi in ne gre za kazenski proces. Njun odhod je, kot ugotavlja, za ugled Cerkve na Slovenskem močno znamenje, saj so "padli njeni vrhovi". A glede na to, da sta Stres in Turnšek razgledani in vidni osebnosti, bo Cerkev z njunim odstopom veliko izgubila, je prepričan Bolčina.

Ob vprašanju, ali lahko njun odstop prispeva k ugledu Cerkve v Sloveniji, pa se cerkveni pravnik boji, da je to dvorezni meč in bo nastal konflikt med tistimi, ki Stresa in Turnška podpirajo glede na njuno življenjsko delo, ter med tistimi, ki "padec glav" v slovenski Cerkvi podpirajo.

Brez nadškofa do novega leta

Kdaj bo papež Frančišek imenoval nova nadškofa, še ni jasno. Postopek iskanja kandidata, ki ga v imenu Svetega sedeža začne apostolski nuncij v Sloveniji, lahko poteka nekaj let ali pa nekaj mesecev, morda pa sta kandidata že izbrana. A Bolčina ne pričakuje, da bi nova nadškofa dobili do novega leta.

Kandidata lahko iščejo znotraj Slovenije ali pa med slovenskimi duhovniki ali misijonarji v tujini. Po njegovem mnenju bodo za mariborskega nadškofa iskali nekoga, ki se bo "vsaj nekoliko spozna na ekonomijo", za ljubljanskega pa nekoga, ki je sposoben vzdrževati stike z javnostjo in s političnim življenjem.

Rustja: To je pozitiven signal

Tiskovni predstavnik Škofije Koper Božo Rustja je izrazil upanje, da bo odstop pripomogel k očiščenju Katoliške cerkve v Sloveniji. Kot je menil, je s tem dan javnosti zelo pozitiven signal, "da ima Cerkev v sebi moč tudi tega samoočiščevanja".

To je po njegovih besedah želel tudi Vatikan. Stres in Turnšek sta v svojih odstopnih izjavah poudarila, da je povezovanje z "mariborsko afero" postalo velika ovira in že moteče pri delovanju Cerkve, je dodal Rustja.

Komentarjev 4
  • privat 19:40 10.oktober 2013.

    briga rodeta..on ma bruselsko plačo!!

  • privat 19:39 10.oktober 2013.

    kako bi bilo lahko nenačrtovano??? Tolikšen polom v tako majhnem času nikoli ne more biti....slučajno!!

  • dragec 07:41 01.avgust 2013.

    A RES, TUDI CERKEV IMA STRICE V OZADJU. MISLIL SEM, DA SE TO DOGAJA SAMO PRI LEVIH.