Slovenija
10 ogledov

Bolezni iz EU pri nas ni

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Delo. Zaradi poklicnih bolezni v dveh mesecih le osem bolniških.

Bolezni kože, alergije na dihalih pa tudi bolezni zaradi izpostavljenosti kemikalijam in vibracijam so po podatkih inštituta za varovanje zdravja (IVZ) najpogostejše poklicne bolezni v Sloveniji. Je pa zelo malo skeletno-mišičnih bolezni in okvar zaradi hrupa, čeprav so to sicer v Evropi najpogosteje prijavljene poklicne bolezni.

Nižje bolniško nadomestilo

Daleč najpogosteje prijavljena poklicna bolezen v EU je sindrom zapestnega prehoda, ki v Sloveniji še ni uvrščena na seznam poklicnih bolezni. To v praksi pomeni, da nihče od 2.500 operiranih zaradi tega sindroma ne more dobiti stoodstotnega nadomestila za bolniško odsotnost, čeprav je velika verjetnost, da je bolezen nastala zaradi obremenitev pri delu,” je za Žurnal24 pojasnila Tatjana Kofol Bric z IVZ.

Glede na podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je bilo v prvih dveh mesecih letos zaradi poklicnih bolezni na bolniškem dopustu le osem ljudi, zaradi česar je bilo izgubljenih 141 delovnih dni. Da jih je tako malo, po mnenju Radomirja Vučkovića z ZZZS “najbrž ne pomeni, da teh bolezni v resnici ni, ampak da niso na ustrezen način obravnavane in registrirane”.

Zaradi poškodb na delu je bilo januarja in februarja na bolniškem dopustu 4.829 delavcev. Sicer se po besedah Vučkovića stanje izboljšuje zaradi “bolj urejenega delovnega okolja, večje skrbi za varnost pri delu in večje ozaveščenosti zaposlenih”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.