Slovenija
11141 ogledov

Bolj dramatično ne gre: Razlika med zmagovalcem in poražencem le trije glasovi

lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Po nedeljskem drugem krogu v nekaterih občinah lokalnih volitev še ni popolnoma jasno, kdo je zmagovalec.

Tako bodo v Kopru zaradi izjemno tesnega izida šele glasovi po pošti, ki jih bo danes preštela občinska volilna komisija, odločili, kdo bo občino vodil v prihodnjih štirih letih: Aleš Bržan ali Boris Popovič.

V nedeljo so namreč volivci v tistih 56 občinah, kjer v prvem krogu lokalnih volitev nihče izmed županskih kandidatov ni dobil večine glasov, izbirali med dvema najuspešnejšima kandidatoma.

Medtem ko je že jasno, kdo bo v prihodnjem štiriletnem mandatu županoval v večini občin, pa to ne velja za nekatere občine, denimo Koper in Šmarješke Toplice.

V Kopru je namreč po podatkih občinske volilne komisije razlika med kandidatoma Bržanom in Popovičem le 12 glasov v prid Bržanu. Torej bodo o zmagovalcu volitev odločili glasovi po pošti, ki naj bi jih bilo 50, občinska volilna komisija pa jih bo začela šteti ob 12. uri.

Po podatkih, objavljenih na spletnih straneh ministrstva za javno upravo, ki pa se od nedelje 22. ure dalje ne osvežujejo več, naj bi sicer Bržan dobil 52,29 odstotka oz. 13.116 glasov, Popovič pa 47,71 odstotka oz. 11.968 glasov volivcev. A so na koprski občinski volilni komisiji pojasnili, da so prešteli tudi glasovnice s predčasnega glasovanja in Bržanova prednost se je pri tem znižala na pičlih 12 glasov. Spletna stran ministrstva za javno upravo bo sicer znova osvežena v zgodnjih jutranjih urah.

Boris Popovič, predsedniške volitve 2017 | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed

Podobno tudi za občino Šmarješke Toplice izidi na strani ministrstva kažejo na zmago aktualne županje Bernardke Krnc s 54,69-odstotno podporo, medtem ko v SDS trdijo, da je po preštetih vseh glasovnicah za tri glasove v prednosti Marjan Hribar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 08:13 03.december 2018.

    V kolikor izgubi Popović za par glasov, bo zahteval ponovno štetje.