Slovenija
33 ogledov

Bolj kot bakterija škodi uvoz

Kumare iz Španije so nekaj časa veljale za prenašalca bakterije E.coli, vendar p Žurnal24 main
Težave bolj kot strah pred bakterijo povzroča konkurenca z juga, pravijo pri KZ Krka. Prodaja zelenjave ni bistveno upadla, pa pravijo pri Geaproduktu in DG 69. Iz Nemčije: "Najhuje je mimo."
Cena je zaradi ponudbe iz Srbije in Makedonije katastrofalno nizka.
Janez Kužnik, KZ Krka

"Res je, da imamo v tem trenutku težave s prodajo kumar. En razlog je bakterija, vendar menim, da ni glavni. Težava so izredno nizke cene kumar iz držav bivše Jugoslavije," nam je povedal Janez Kužnik, direktor Kmetijske zadruge Krka.

Direktor Veletržnice Ljubljana Ivan Bučar je včeraj v prispevku RTV Slovenija na temo strahu pred okužbo s smrtonosno bakterijo E.coli povedal, da imajo v omenjeni zadrugi neprodanih več deset ton kumar.

"Prišlo je do zapleta pri prodaji našim partnerjem, vendar pa smo se danes dogovorili, da bomo te probleme razrešili in bo zadeva šla skozi," pravi Kužnik. Dodaja: "Mislim, da je ravno zdaj priložnost, da propagiramo domačo zelenjavo. Predvsem bi želeli, da je slovensko poreklo vidno označeno. V nekaterih centrih že jasno označujejo, da gre za slovenske izdelke, vendar pa se to po našem mnenju odvija prepočasi."

Kar nekaj časa smo porabili s pregledi raznih inšpektorjev, tako da lahko trdimo, da blago v naših skladiščih ni oporečno.
Geaprodukt

Zelenjava se prodaja nekoliko slabše
"Zabeležili smo manjši upad prodaje zelenjave, težko pa je reči, ali je za to kriv strah pred bakterijo," pa so nam povedali pri veletrgovcu s sadjem in zelenjavo Geaprodukt.

Glede samih kumar pravijo, da "so se morda slabše prodajale prvi dan", ko so o njihovi oporečnosti pisali mediji, "sicer pa so se stvari, kar se tiče kumar, zelo polegle".

Da beležijo okoli 30-odstoten upad glede prodaje kumar, pa so nam povedali pri trgovcu DG 69. Ostala zelenjava se prodaja nekoliko slabše, vendar ne bistveno, dodajajo, medtem ko prodaja sadja ni prizadeta.

Nemški minister: "Najhuje je mimo"
Nemški minister za zdravje Daniel Bahr je danes sporočil, da število okužb z nevarnim sevom bakterije E.coli v Nemčiji upada. Sicer pričakuje, da se bodo novi primeri okužb še pojavljali, pričakovati je verjetno tudi smrtne primere, vendar je "najhuje za nami," poroča STA.

"Mnogi so s prstom pokazali na zelenjavo kot krivca okužb. Ali je ta res krivec? Ali ni krivec množična živinoreja, kjer nastajajo vedno hujše oblike raznih bakterij, proti katerim že sedaj ni in po vsej verjetnosti tudi kasneje ne bo zdravil oz. pomoči?" pa je danes v izjavi za medije zapisal Stanko Valpatič iz združenja za razvoj miroljubnega kmetijstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.