Slovenija
34 ogledov

"Bolj kot so kršili človekove pravice, višji položaj imajo"

slovenija 19.03.14,  Janez Jansa, sojenje, Patria, sodisce, Vrhovno sodisce, fot Anže Petkovšek
Okrajno sodišče je primer Patria že dodelilo novi sodnici, ki se bo nemudoma lotila branja spisa. Tudi ona bo odločala, kdaj bo primer zastaral. Odzval se je tudi Janez Janša, ki pravi, da je razsodba ustavnega sodišča prišla prepozno.

"Sodba ustavnega sodišča je velika klofuta slovenskemu sodstvu. Upam, da bo sprožila potrebne procese, da bo prišlo do nujnih reform. Je pa ta prišla leto prepozno," je prvak SDS Janez Janša povedal za Radio Slovenske gorice v prvem odzivu na odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi vse sodbe v primeru Patria. Dejal je, dabi ustavno sodišče moralo razsoditi že junija lani. "Takrat so bile politične posledice tega procesa deloma še popravljive, ker je bilo to tik pred volitvami. Danes pa niso več."

Janša se je razgovoril tudi o sodstvu v Sloveniji, povedal je, da problem slovenskega sodstva ni samo proces Patria. "Če tisti, ki bi moral preganjati zločin, zločin ščiti tudi ko gre za zločin proti človeštvu, potem od take institucije ne gre pričakovati, da bo sodila po pravu. Višje kot greš po sodni hierarhiji, več jih je, ki so v prejšnjem sistemu drastično kršili človekove pravice. Bolj kot so kršili človekove pravice, višji položaj imajo v sodstvu."

Janša: "Problem na stotine protiustavnih sodb"

Izpostavil je še, da je problem na stotine protiustavnih sodb. "Problem slovenskega sodstva je, da je v zaporih na desetine ljudi, ki so tam po krivici. Nekdo, ki si ne more plačati odvetnika je nemočna žrtev takšnega sodstva. V zaporu je veliko revežev, na prostosti so pa vsi, ki so slovenske banke dvakrat bankrotirali. Na slovenskih sodiščih ni bilo sojeno nikomur, ki je pokradel milijarde iz slovenskega bančnega sistema na začetku 90. let prejšnjega stoletja, niti tistim, ki so banke spravili v bankrot v zadnjih letih. Da ne govorim o tem, da slovensko sodstvo ščiti povojni genocid – pomore na deset tisočev, ki ležijo nepokopani v rudnikih in jamah."

Sodišče že določilo novo sodnico

Patrie so pod drobnogledom računskega sodišča od novembra. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nov sodni postopek v primeru Patria bo vodila Tanja Lombar Jenko, ki se bo nemudoma lotila spisa z 22.000 strani. Šele nato pa bo lahko določila datum sojenja. V skladu z navodili bo morala upoštevati tudi sodbo ustavnega sodišča, ki je zaradi premalo konkretnih dokazov zavrglo sodbe zoper prvaka SDS Janšo, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča. Še vedno pa ostaja vprašanje, ali bo sodišče uspelo izpeljati sojenje preden zadeva zastara. O tem bo sicer odločala sodnica, ki bo postopek vodila.

V skladu s kazenskim zakoniku, ki je veljal v času domnevnih nepravilnosti pri poslu Patria, bi zadeva zastarala avgusta letos, torej po desetih letih od storitve kaznivega dejanja. Novi kazenski zakonik sicer dopušča možnost dvoletnega podaljšanja zastaralnega roka v primeru razveljavitve sodbe, a so pravna mnenja o uporabi določbe v tem primeru deljena. Dokončno odločitev pa bo tako podala sodnica Lombar Jenko, ki pa naj bi se odločila določilo,  ki je za obdolžence najbolj ugodna.

Pavlič Pivk: Ugotovili so obstoh kaznivih dejanj

Predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, je sicer izpostavila, da sodba ustavnega sodišča ne pomeni zaušnice ljubljanskemu okrajnemu sodišču. Povedala je še, da sodnica, ki je odločala o primeru, ne bo odstopila. "Stojim za delom vseh naših sodnikov."

Pavlič Pivkova še pravi, da so ustavni sodniki ugotovili obstoj kaznivih dejanj, le sodišče jih v postopku niso dovolj dobro razjasnilo. Navajajo namreč, da "ne gre za položaj, ko bi zakonski znak umanjkal iz opisa kaznivega dejanja, temveč za vprašanje, ali je zakonski znak sprejem (obljube nagrade) konkretiziran“. Ob tem je dodala, da se ji poraja skrb, s kakšni sredstvi bo država v prihodnje lahko razkrivala in učinkovito preganjala korupcijska kazniva dejanja.

Podporniki Janše  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 59
  • Tupamaros 10:22 25.april 2015.

    Slovenija je največja norišnica na svetu. Ni nam pomoči. Desetletno mrcvarjrnje še ni končano. Ljudstvo rabi kruha in iger.

  • Tupamaros 10:16 25.april 2015.

    Predstavnikov ljudstva kot si ti dragec se je potrebno izogibati in bati. Kramberger je tudi verjel v ljudstvo. Eno je ljudstvo drugo pa avantgardna klika s svojim predsednikom na čelu.

  • Tupamaros 10:16 25.april 2015.

    Predstavnikov ljudstva kot si ti dragec se je potrebno izogibati in bati. Kramberger je tudi verjel v ljudstvo. Eno je ljudstvo drugo pa avantgardna klika s svojim predsednikom na čelu.