Slovenija
24 ogledov

"Bolje Helena kot Irma"

Helena Kamnar je postala generalna sekretarka vlade po odhodu Milana M. Cvikla. Žurnal24 main
Pogajanja. Vlada na čelo pogajalske skupine s stavkovnim odborom postavila Heleno Kamnar. Interventni zakon. Posedijevi sindikati se vladi zahvaljujejo, da jih je znova "ogrela za stavko".

Menjava. Skupino, ki se bo pogajala s stavkovnim odborom sindikatov Janeza Posedija, bo vodila Helena Kamnar, generalna sekretarka vlade. "Glede na resnost položaja bi se morala ministrica za javno upravo neposredno vključevati v pogajanja. Mislim, da se tudi bo," pravi Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo.

Gospa Kamnarjeva je pragmatičarka, s katero se bo tudi težko pogajati, vendar pričakujem, da smo na poti kompromisa.
Doro Hvalica, sindikat kulturnikov Glosa

Virant sicer meni, da vladino imenovanje Kamnarjeve za prvo pogajalko s sindikati ne pomeni nezaupnice Irmi Pavlinič Krebs.

"Vlada je modra!"
"Odločitev vlade, da na mesto vodje pogajalske skupine ne imenuje ministrice, me ni presenetila," pravi Doro Hvalica, ki je pogajalsko skupino sindikatov vodil med mandatom prejšnje vlade, sodeluje pa tudi v pogajanjih Posedijeve skupine s sedanjo vlado. "Na vladni strani je bilo vendarle treba nekaj postoriti in za vodjo pogajanj dati nekoga, ki vsaj malo dopušča možnost kompromisne rešitve. Ko je bila na tem mestu gospa Pavlinič Krebsova, je bilo to nemogoče, ker preprosto ni bila naravnana na kompromisno rešitev. Zato odločitev vlade pozdravljam," dodaja Hvalica.

Ministrica očitke zavrača
Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič je še pred imenovanjem pogajalske skupine izrazil dvom o uspešnosti pogajanj, če jih bo spet vodila ministrica. "Če bi se z nami pogajal kdorkoli drug, ne bi bili, kjer smo," pravi Miščevič in s tem misli na stavko, na katero se pripravlja del sindikatov javnega sektorja. "Šlo je za trda pogajanja in naj mi tisti, ki se jih niso udeleževali, ne solijo pameti o tem, da se ne znam pogajati," na to odgovarja Pavlinič Krebsova.

Doro Hvalica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kakšna so pooblastila
Pod vodstvom generalne sekretarke vlade Kamnarjeve se bodo s stavkovnim odborom pogajali državni sekretarji z vseh resornih ministrstev. "Tako bodo lahko odgovore na zastavljena vprašanja dobile vse poklicne skupine, ki jih predstavljajo sindikati," pojasni Pavlinič Krebsova. Ministrica pa ni odgovorila na vprašanje, kolikšen manevrski prostor, če sploh, bo imela nova vodja pogajalske skupine pri popuščanju zahtevam sindikatov. Kamnarjeva se bo s stavkovnim odborom sestala prihodnji teden.

Zamrznitev plač

• Odgovor. Vlada je zavrnila vse stavkovne zahteve, vključno z glavno zahtevo, da se dinamika izplačil plačnih nesorazmerij nadaljuje vsaj minimalno. "Za to bi bilo vsako leto potrebnih dodatnih sto milijonov evrov," pravi Pavlinič Krebsova in znova poudarja, da namen vlade ni zniževati plač, temveč jih zamrzniti.

• Zamrznitev. Kot najverjetnejša možnost, s katero bo vlada zamrznila plače v javnem sektorju, je videti ureditev z interventnim zakonom. Kot kaže, bo vlada z njim uveljavila dogovor, ki ga je dosegla s sindikati, združenimi v konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj. Dogovor predvideva nadaljevanje plačne reforme v dveh zaporednih letih, ko bo gospodarska rast triodstotna. 


• Stavkovni odbor. "Hvaležni smo gospe Pavlinič Krebsovi, ki je povedala, da pripravlja interventni zakon. Kadarkoli nam volja za radikalnejšo rešitev popusti, se pojavi gospa Pavlinič Krebsova s kakim takim predlogom, ki nam podžge voljo do stavke," pravijo v stavkovnem odboru, ki se je znova sestal po včerajšnji seji vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.