Slovenija
29 ogledov

“Bolje nižje plače kot odpuščanje”

Veljko Bole Suzana Kos
Sloveniji bi manj škodilo nižanje javnih plač kot zmanjševanje števila zaposlenih.

“Stiskanje plač kot način krčenja trošenja države je bistveno smiselnejše kot zmanjševanje zaposlenosti,” je opozoril ekonomist Veljko Bole. Slovenija se spopada z drastičnim padcem trošenja prebivalstva; število tega je močno padlo, ko je vlada v začetku leta napovedala prve varčevalne ukrepe, kolaps potrošnje na raven iz leta 2009 pa občuti celotno gospodarstvo. Padec je večji kot v evroobmočju. Precejšnje odstopanje navzdol v primerjavi z evroobmočjem je tudi na področju gradbeništva. Razmere pa so boljše na področju investicij v stroje in opremo, ki je na ravni evroobmočja.

Krčenje nujnih storitev

Na konferenci časnika Finance je Bole opozoril tudi na razmere v zdravstvu. “Že pred dvema letoma smo imeli okoli 800 zdravnikov premalo. V primerjavi z Evropsko unijo je zaposlenost v zdravstvu pri nas precej manjša. Sedanje zmanjševanje zaposlenih in upokojevanje zdravnikov pa pomenita, da se dela škoda. Tu ne gre več za varčevanje, temveč za krčenje nujnih storitev,” je povedal.

Komentarjev 3
  • deželan 14:12 23.november 2012.

    dodatek :Lep primer :Službe Emanuela Čerčka• Ministrstvo za šolstvo – vodja investicij• Mestna občina Maribor – vodja investicij• Zvon Ena Holding – član nadzornega sveta• Ministrstvo za infrastrukturo in prostor – svetovalec za ...prikaži veča infrastrukturo• Arao, stanovanjski sklad, DRI – član nadzornega svetaZvonetu Černaču svetuje na področju infrastrukture. Neuradno naj bi bil lastnik različnih nepremičnin v skupni vrednosti več kot sedem milijonov evrov.Čerček služi tudi kot član treh nadzornih svetov. Država ga je v zadnjih nekaj mesecih imenovala za nadzornika Agencije za radioaktivne odpadke (Arao), republiškega stanovanjskega sklada in družbe DRI. Samo v tej mu na leto pripada plačilo v višini 11.300 evrovŠe dobro, da imamo tako "sposobne" kadre. In še dobro, da "nesposobni" mladi odhajajo v svet kajti nam bodo samo »breme« !Je še vedno pravilna odločitev zmanjševanje vse enako ?

  • deželan 13:40 23.november 2012.

    Bole očitno izhaja iz dejstva, da v Sloveniji v javnem sektorju niso usposobljeni ocenjevati delavno uspešnost. V tem primeru, je najbolj enostavno vse enako ali zniževati ali zviševati. Dejansko pa je to najslabša inačica. Če se plačuje lene in ...prikaži več pridne enako, potem tudi pridni postanejo leni saj, saj nimajo motiva še naprej delati. Tak način plačevanja je v veliki meri pokopal prejšnji sistem !

  • feferon 12:22 23.november 2012.

    Saj res! Zakaj je skrivnost koliko so jih na novo zaposlili v prisluškovalnem centru SSDS?Ja ,seveda . Vsaka država mora imet KGB ali CIA. Se zgledujemo po velikih ane?V EN BLOK NAS DAJO LAHKO VSE SKUPAJ, VI PA ...prikaži več ZAPRAVLJATE!!!!! Raje bi medicinke zaposlil, kot pa to golazen politično.