Slovenija
12 ogledov

Bolje obuti, a nepremišljeni

(Foto: Polona Pegan) Žurnal24 main
Gorska in planinska zveza sta podpisali dogovor o sodelovanju. Rotnik: Vzroki za nesreče v gorah so še vedno predvsem pri ljudeh.

"Vsekakor to pomeni spodobno sodelovanje," je ob današnji sklenitvi dogovora o sodelovanju med Planinsko in Gorsko reševalno zvezo Slovenije povedal predsednik PZS Bojan Rotovnik. "To je zelo pomembno, saj ni vse v reševanju, ampak tudi v preprečevanju nesreč," je dodal in pojasnil, da planinska zveza opravi velik delež preventivi. "Nesreče poskušamo najprej preprečiti, če pa do njih pride, takrat je v glavni vlogi Gorska reševalna zveza."

Planinska zveza se bo besedah Rotovnika predvsem trudi, da bi bile gorske poti v brezhibnem stanju, da ne bi bilo objektivnih razlogov za nesreče. Glavni razlog za nesreče je po njegovih besedah predvsem pri ljudeh. "Zato se trudimo z izobraževanjem," je dejal.

Obnašanje planincev v gorah se v zadnjem času po oceni Rotovnika izboljšuje. "Če bi pogledali pred nekaj leti, kako so bili ljudje obuti, in danes, je razlika ogromna," je dejal. "Ljudje so večinoma primerno opremljeni, a mnogi začno hoditi v gore brez pravega planinskega znanja."

Med nesrečami je največ zdrsov, vzrok zanje pa je predvsem slaba presoja okoliščin. "Še tako dobra oprema ne pomaga, če je ljudje ne znajo ustrezno uporabiti ali če so izbrali neprimerne vremenske pogoje," je dejal Rotovnik. "Danes so vremenske napovedi že zelo točne, treba jih je seveda spremljat."

Število nesreč je sicer glede na večje število obiskovalcev v gorah v zadnjem času relativno manjše, v absolutnem številu pa številka žal še vedno raste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.