Slovenija
20 ogledov

Boljša obravnava bolnikov

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Marca naj bi vrata odprlo 40 referenčnih ambulant za boljšo oskrbo bolnikov na primarni ravni. 2,2 milijona evrov vreden pilotni projekt z večjo vlogo medicinskih sester, s čimer bodo razbremenili zdravnike.

''Uvedba referenčnih ambulant predstavlja pomemben korak v slovenskem zdravstvenem prostoru, kot minister pa si bom prizadeval, da dosežemo regionalno pokritost in da bo ta oblika dela dostopna vsem okoljem v slovenskem prostoru,'' je o uvedbi pilotnega projekta dejal minister za zdravje Dorijan Marušič.

Glavni namen referenčnih ambulant bo bolj učinkovita in celostna obravnava bolnikov na področju družinske medicine, začetek delovanja pa je predviden za marec.

Aktivno promoviranje primarne ravni
Po besedah ministra Marušiča bo ministrstvo s projektom aktivno promoviralo primarno raven,  za kar je letos namenjenih okoli pet milijonov evrov dodatnega denarja. S tem bi razbremenili sekundarne ravni, kar bi povečalo dostopnost do specialističnih pregledov in skrajšanje čakalnih dob.

40 referenčnih ambulant bi po ocenah stroke moralo zadoščati za pokritost slovenskega prostora, pravi rezultati pa bi se lahko pokazali šele prihodnje leto.

Razbremenitev zdravnikov
S pilotnim projektom bodo v ambulante družinske medicine prvič prišle diplomirane medicinske sestre, ki bodo imele tudi večjo vlogo, s tem pa bodo  razbremenili zdravnike, je pojasnila svetovalka ministra Tonka Poplas Susič.

Referenčne ambulante uvajamo, ker želimo na njihovih primerih razviti model, kakšna naj bo ambulanta zdravnika družinske medicine v prihodnje na nivoju vsebine dela, organizacije dela, kadrovske strategije in modela plačevanja.
Tonka Poplas Susič, svetovalka ministra

Tako se bodo lahko zdravniki bolj posvetili resneje ali kronično bolnim bolnikom, saj bodo za lažje primere poskrbeli drugi usposobljeni člani tima referenčne ambulante, pri čemer bo še posebej pomembna vloga diplomirane medicinske sestre.

V začetni fazi predvidevajo zaposlitev 20 diplomiranih medicinskih sester, torej bo ena opravljala delo v dveh ambulantah, plače zanje pa so že zagotovljene v okviru 2,2 milijona evrov, namenjenih za pilotni projekt.

Obstoječe ambulante ne zadoščajo potrebam bolnikov
Spremembe so, kot je še povedala svetovalka ministra Poplas Susičeva, nujne, saj obstoječa organiziranost družinske medicine, način dela in plačevanje timov ne ustrezajo več potrebam bolnikov.

V referenčnih ambulantah se bodo povezovali s specialisti in bolnišnicami, uvesti pa bodo morali tudi registre in protokole vodenja kroničnih bolnikov. Predstavniki ministrstva se bodo prihodnji teden srečali z vsemi, ki jih zanima vstop v projekt referenčnih ambulant, izbira izvajalcev pa bo temeljila na dveh kriterijih, strokovnosti in regionalni pokritosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.