Slovenija
22 ogledov

"Boljše rešitve ni"

Aleš Zalar (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Tako meni premier Borut Pahor, ki je svoja stališča predstavil na javni tribuni SD o arbitražnem sporazumu.

"Bomo res nasedli utvaram opozicije, da lahko dobimo boljši sporazum? Ker je bila na oblasti, jih sprašujem, zakaj tega niso naredili sami. Boljše alternative ni," je na koalicijskem predreferendumskem srečanju dejal premier Borut Pahor. Opozarja, da bi padec sporazuma pomenil katastrofo, in pravi: "Zvonim pred točo." Dodatne pogoje so po njegovih besedah morali izpolniti tudi drugi.

"
Hrvaški ni treba biti nerodno, da je sprejela ta sporazum," še pravi Pahor in dodaja, da se mu zdi, da so nasprotniki sporazuma na obeh straneh meje začeli združevati moči. Pobudo SDS za sklic izredne seje označuje za retorično vprašanje.

Nepomembno, kaj je kdo rekel
"Tisto, kar v zvezi s sporazumom govori Janez Janša, da naj bi rekel Borut ali Jadranka, je popolnoma nepomembno. Gre za dvostranski sporazum, kjer enostranske izjave ne štejejo. Janša, Žerjav in Jelinčič zagovarjajo hrvaška stališča. To težko razumem," je dejal šef ljubljanske LDS Aleš Zalar.

Ustavno sodišče je po njegovem povedalo, da je sporazum v skladu s slovenskim pravnim redom. "Če nam ne verjamete, če ste zmedeni, si preberite odločitev ustavnega sodišča. Sicer je naporno branje, ki vzame eno uro časa, a odgovarja na številna vprašanja," pa svetuje Zalar.


"Če bi odnose med državama skušali povzeti v eni besedi, bi bila ta beseda nedvomno spor. Sporazum je umno reševanje spora. In nasprotovanje sporazumu je nesporazum, torej nadaljevanje spora," pa je prepričan prvak Zares Gregor Golobič. Zato meni, da s sporazumom niso ogroženi nacionalni interesi, temveč le spor.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.