Slovenija
16 ogledov

Boljši časi za malo gospodarstvo

null Žurnal24 main
Gospodarstvenike in nekdanje ministre smo povprašali o novi kandidatki. Vizjak: Radićeva pomeni kontinuiteto. Tajnikar: malemu gospodarstvu bo bolj naklonjena.
Andrej Vizjak, zasli%C5%A1anje, odbor dr%C5%BEavnega zbora za sporne mened%C5%BE | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Andrej Vizjak, nekdanji minister za gospodarstvo: "Radićeva je v politiki popolnoma neznano ime. Gospodarski minister brez politične vloge oziroma teže, ki jo je Lahovnik imel, je delno okrnjena rešitev."

O reševanju gospodarske krize: Vlada je pri reševanju gospodarske krize popolnoma odpovedala. Tukaj ne pričakujem sprememb, saj bi verjetno že kot sekretarka kaj naredila.

O (ne)umešavanju politike v gospodarstvo: Imenovanje vidim kot kontinuiteto deklarativno sicer protitajkunskega, dejansko pa zelo prizanesljivega obnašanja do novodobnih tajkunov, kamor gospod Golobič nedvomno sodi.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Janez Kopač, direktor direktorata za energijo in eden od kandidatov za novega ministra: "O njej menim vse najboljše. Zelo sem vesel, da je ona izbrana."

 

 

 

 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Max Tajnikar, nekdanji gospodarski minister: "Radičeva je dobra kandidatka, je pa popolno nasprotje Lahovnika. Če je Lahovnik poslušal bolj sebe in imel potem težave pri izvedbi, bo Darja Radić predvsem poslušala druge oziroma jih je tudi do sedaj in bo mogoče s tem v zvezi imela manj težav."

O reševanju gospodarske krize: Mislim, da bo zelo pragmatična in upam, da se bo usmerila na tri ključna področja: malo gospodarstvo, energetiko in spodbujanje podjetij z visoko dodano vrednostjo. Morala bo tudi prenoviti ekipo. Malemu gospodarstvu bo bolj naklonjena kot Lahovnik, to bo sektor, ki ga bo zagotovo podprla. Področje, na katerega se manj spozna, je področje energetike. Tu je vprašanje, kakšna bo vloga Kopača. Da bo lahko igrala aktivno vlogo, bo morala imeti zelo jasen program. Tretje področje, ki ga jaz ves čas poudarjam in ona ta poudarek pozna, je podpora podjetjem z visoko dodano vrednostjo. Morala bi identificirati sto podjetij z visoko tehnologijo in dodano vrednostjo in jim pomagati z gospodarsko politiko.

O (ne)odvisnosti politike in gospodarstva: Radićeva na noben način ne bo toliko nastopala v javnosti, zlasti ne bo nastopala v politiki. Vodila bo takšno politiko, kakršno bo vodila vlada. Mislim, da se bo manj kazal vpliv politike na gospodarstvo, da bo prej na strani gospodarstva.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Samo Hribar Milič, GZS: "Želim si, da bi začela čimprej delati v polnem obsegu. Na področju gospodarskega razvoja imamo v zadnjem obdobju kar precej pripomb in potrebujemo aktivno vlogo tega ministrstva."

O reševanju gospodarske krize:  Upam, da bo delovala proaktivno. Da ne bodo rekli, naj trg počisti, recimo v gradbeništvu ali v trgovini ali še kje, ampak, da bomo z nekimi ukrepi, tako kot so v tujini uspeli ustvariti okolje, ki bo omogočilo tistim, ki imajo perspektivo, da obstajajo.

O (ne)odvisnosti gospodarstva in politike: Želim si, da ne bi samo ona, ampak celotna vlada pustila, da gospodarstvo deluje po principih, ki veljajo v gospodarstvu, ne pa v politiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.