Slovenija
62 ogledov

Boljši časi za Pomurje?

Janoš Bukovec začetek prve faze na območju TSO obljublja že za junij. (Foto: Nin Žurnal24 main
Delovna mesta. V Ormožu jih napovedujejo 340. Sok pravi, da gre za prazne obljube.
"Farbajo ljudi"? Obrazložitev. “To so prazne obljube, ker so v nedeljo volitve,” je prepričan Alojz Sok, župan Ormoža. Predstavniki konzorcija so namreč večkrat poudarili, da je za projekt zaslužen Vili Trofenik, Sokov nasprotnik v drugem krogu županskih volitev. “Lastniki TSO od konzorcija niso dobili še niti centa. Podporniki Trofenika zdaj le farbajo ljudi z obljubami o delovnih mestih. Še vedno pa iščejo sto milijonov evrov kredita, da bi lahko plačali kupnino,” je bil oster Sok.

Madžarsko podjetje Amylum na območju nekdanje Tovarne sladkorja Ormož (TSO) obljublja novo tovarno za proizvodnjo škroba in glutena. Po zagotovilih Jánosa Bukovca, direktorja Amyluma, bi tako delo v nekaj letih dobilo več kot 340 ljudi.

Madžarsko podjetje naj bi bilo tik pred zaključkom nakupa infrastrukture in ozemlja TSO, katerega največji lastnik je zdaj nizozemsko podjetje Cosun. Koliko bo Amylum odštel za nakup, je še poslovna skrivnost. Podjetju se je sicer pridružil tudi konzorcij nekaterih slovenskih podjetij, ki želi oživiti območje nekdanje TSO. Tam naj bi med drugim zrasla bioplinarna. “Celoten projekt oživitve naj bi stal 170 milijonov evrov, kandidiramo pa tudi za 33 milijonov nepovratnih sredstev, ki so na ministrstvu za gospodarstvo predvideni za Pomursko regijo,” je povedal Vlado Pogorevčnik, član konzorcija.

2,25 milijona evrov bo Evropska unija namenila za pomoč bivšim zaposlenim v Muri.

Evropska pomoč za Muro
Dobre novice prihajajo tudi za bivše zaposlene v podjetju Mura: Evropska komisija je odobrila vlogo Slovenije za pomoč iz Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji. Pomoč v višini skoraj 3,45 milijona evrov, pri čemer je evropski delež okrog 2,25 milijona evrov, je namenjena pomoči pri iskanju zaposlitve in usposabljanju ter samozaposlovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.