Slovenija
477 ogledov

Bolnemu prekinili pogodbo

Na Sodexu vse zanikajo in pravijo, da inšpekcije niso odkrile nepravilnosti. (Fo Žurnal24 main
Sodexo. Nekdanji zaposleni razkriva domnevne nepravilnosti in mobing.

Nemoč. “Dokler sem bil zdrav, sem bil zanje dober. Takoj ko sem zbolel, pa so mi pogodbo prekinili,” pravi Marko Gavranović, nekdanji delavec gostinskega podjetja Sodexo.

Dodaja, da mu je nadrejeni večkrat povedal, da “izkorišča firmo, ker je bil v enem letu tri mesece na bolniški”. Vodstvo Sodexa odgovarja, da obtožbe o mobingu “težko komentirajo, ker jih prvič slišijo, je pa res, da je od 600 zaposlenih na bolniškem dopustu na mesec od 70 do 80 ljudi. Med temi tudi marsikdo, ki do tega ni povsem upravičen.”

“Zagotovo so kršili zakon”
Gavranović je bil v Sodexu zaposlen od leta 2008 do konca februarja letos. Medtem so mu šestkrat podaljšali pogodbo za določen čas, pri čemer so mu le zadnjič rahlo spremenili opis delovnih nalog.

Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pravi, da so s tem “zagotovo kršili zakon, saj ta predvideva, da lahko delavec na istem delovnem mestu za določen čas dela največ dve leti”.

Marija Meznarič iz Sodexa odgovarja, da pogodbe podaljšujejo “skladno s potrebami naročnikov in skladno z zakonom”. Pri tem ne zanika, da tudi za dlje od dveh let.

Možnosti na sodišču
Zorko pravi, da je vprašanje, kako bi sodišče odločilo v taki zadevi, ker je delavec prostovoljno podpisal pogodbo za določen čas. “A kaj preostane delavcu, ko mu dajo tako pogodbo? Jasno je, da mu je ne bodo podaljšali, če zahteva zaposlitev za nedoločen čas. Gre za ekonomsko prisilo,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.