Slovenija
24 ogledov

Bolnice iz Maribora v Ljubljano

Zivljenje 21.10.13, mamogram, pregled dojk, rak na dojkah, zdravje, pregled, zdr Shutterstock
Presejalna slikanja dojk. Dora omejena na Maribor in Ljubljano, za širitev premalo denarja.

Program Dora – presejalno slikanje za raka dojk, ki naj bi od lanskega leta deloval po vsej Sloveniji, še vedno poteka le v Ljubljani in Mariboru. Eno mobilno mamografsko enoto uporabljajo v Ljubljani, druga je trenutno v Domžalah. V program je vključena tretjina žensk, izključene so denimo ženske z goriškega območja, kjer je pogostnost raka na dojkah najvišja. "Kar se tiče stroke, ni nobenega zastoja, če pa želimo program širiti, potrebujemo kadre, opremo in prostor, za to pa ni denarja," pravi Maksimilijan Kadivec, vodja programa Dora.

Na pregled v Ljubljano

V Mariboru, kjer merilom za program Dora ustreza 14.500 žensk, slikanja potekajo od junija. Odčitavanje izvidov, diagnostika in zdravljenje žensk pa potekajo na onkološkem inštitutu v Ljubljani. "V UKC Maribor se bomo trudili, da v najkrajšem možnem času zagotovimo dovolj ustrezno izobraženih radiologov in drugih profilov zdravnikov, ki se vključujejo v diagnostiko in zdravljenje bolnic z rakom dojk v programu Dora, tako da bomo lahko čim prej postali drugi diagnostični center v državi," pravi strokovna direktorica Darja Arko. "Ženske, ki potrebujejo dodatne preiskave, morajo priti k nam. Same si morajo organizirati prevoz, stroške pa dobijo povrnjene. Za nekatere to pomeni veliko logističnih težav, lažje bi bilo, da bi bil tudi v Mariboru diagnostični center," pravi Kadivec.

Širitev na mlajše

Za dve tretjini žensk v Sloveniji je preventiva pred rakom odvisna od njihove ozaveščenosti – na pregled se lahko naročijo tudi same, to velja za mlajše in starejše ženske. "Največ žensk za rakom zboli med 50. in 69. letom, se pa tudi pred 50. letom pojavljajo zelo agresivni raki. Razvitejše in bogatejše države mejo širijo med 45 in 75 let," razlaga Kadivec.

Komentarjev 2
  • astibo8020 12:27 17.december 2013.

    Pa tudi direktorčki zavodov in njihovi koritniki, ki so jih sami nastavili.

  • dd 11:01 17.december 2013.

    Res zanimivo. Zdravstvu plačujemo vedno več.- in -Več ko plačujemo, manj dobimo. SramotaNo, saj zdravniki pa zato vedno bolje živijo.