Slovenija
31 ogledov

"Bolnik in svojci niso želeli evtanazije"

Evtanazija Profimedias
Notranji nadzor domnevne evtanazije na UKC Ljubljana je končan, prav tako je spisano poročilo. Zdravnik, ki naj bi opravil evtanazijo, ima do srede čas za odgovor na poročilo.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker danes vsebine poročila še ni želel komentirati, a neuradno so v nadzoru potrdili sum evtanazije.

Zdravnik naj bi tako konec preteklega leta na intenzivnem oddelku nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na željo svojcev neozdravljivo bolnemu nevrološkemu bolniku opravil nedovoljeno evtanazijo. Takrat naj bi bil 83-letni bolnik pri zavesti, zdravnik pa mu je domnevno življenje skrajšal z mešanico kalija in morfija.

A profesor sodne medicine in deontologije Jože Balažic je danes ob robu današnje okrogle mize na temo evtanazije in paliativne oskrbe v izjavi za medije povedal, da "v tem primeru, ki ga imate v mislih, niti bolnik sam, ker to ni mogel, niti njegovi svojci za to niso zaprosili. Nasprotno, svojci so želeli, da se ga zdravi, da ne trpi in to je vse. Torej, nobeden ni zaprosil, da se mu skrajša življenje".

Zdravnika so sicer takoj po odkritju zgodbe začasno suspendirali, Hojker pa je prejšnji teden zagotovil, da bodo proti zdravniku tudi ustrezno ukrepali, ko bodo znani izsledki notranjega nadzora. Če bodo dokazali, da je zdravnik res opravil nedovoljeno evtanazijo, potem ne more ostati na UKC Ljubljana, je dejal. Kot je pred tem že poročala TV Slovenija naj bi zdravnik pred tem evtaniziral vsaj še tri bolnike.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:44 13.januar 2015.

    če si kdo želi evantazije naj jo ima pa si sam vzame smrtonostne tabletke predpisane s strani zdravnika. če je v nezavesti pa če dolgo nima nobene možganske aktivnosti naj se pa zdravniki odločjo če in kdaj je smiselno nehat ...prikaži več ga vzdrževat pri življenju. Takrat naj ga pustijo naravi da naredi svoje. Svojci pa nimajo kej odločat že po privzetem. Lahko so skregani, lahko si želijo dediščine pokojnega..kaj pa veš. Ni prav da svojci odločajo.

  • Igor Đukanović 13:29 13.januar 2015.

    Seveda zdaj so vsi čisti. Svojci niso dali kuverte zdravniku. Ostali zdravniki se s takšno prakso ne strinjajo. Le neki cepec se je samovoljno odločil, da bo ubil bolnika, za katerega mu zavarovalnica plačuje, da ga zdravi. Ne, nisem rekel, ...prikaži večkel, da uzakonimo evtanazijo. Le zakaj moramo tako intenzivno o vsem sami sebi lagati?

  • mirko 23:01 12.januar 2015.

    Če bi bila evtanazija v korist farmacije, verjemite mi, da bi se v zelo kratkem času legalizirala. Tako je pa ravno nasprotno, če človeka predčasno pošlješ na drugi svet in mu skrajšaš grozno trpljenje pred 100% smrtjo, pa farmacija nič ...prikaži večč več ne zasluži na račun v mukah umirajočega človeka, kajti morfij, ki ni poceni, se ne porabi-ne proda.