Slovenija
73 ogledov

Bolnika bi težko rešila

slovenija 20.06.13. bolnisnica nova gorica, foto: Robert Vajngerl Robert Vajngerl
Pacient šempetrske bolnišnice ni umrl zaradi malomarnosti zdravnikov.

Zdravnika šempetrske bolnišnice Silvan Saksida in Andrej Bartolić ne bosta kaznovana zaradi smrti 67-letnega pacienta Franca Batagelja. Tega sta leta 2006 sprejela v oskrbo, ko je zaradi hudih bolečin v pljučih prišel v bolnišnico, nato pa med preiskavami umrl. Novogoriško sodišče, na katerem so zato Saksidi in Bartoliću od začetka junija sodili, je včeraj oba oprostilo. Sodnica je namreč ocenila, da tožilstvo ni zbralo dovolj dokazov, da bi zdravnika s prepočasno in neustrezno obravnavo ter iz malomarnosti povzročila bolnikovo smrt.

Sodišče je sicer zdravnikoma ob izreku sodbe očitalo, da bi v bolnišnici mogoče lahko preiskave res opravili hitreje, vendar pa naj bi zdravnika bolnika pregledovala kljub vsemu dovolj vestno in naj bi zaradi vseh odkritih bolezenskih znakov življenje Batagelju tudi sicer težko rešila. Tožilstvo je za oba, doslej še nikoli kaznovana, zahtevalo pogojni zaporni kazni. Kljub vsemu za zdaj pritožbe na sodbo ni napovedalo.

Komentarjev 1
  • samo.jst 08:27 03.oktober 2013.

    Heh, saj ni bil problem, da nista opravila preiskav, problem je v tem da sta igonirala pravilno diagnozo dežurnega zdravnika v Goriškem zdravstvenem domu, katera je zahtevala takojšnje ukrepanje. Namesto ukrepanja, pa sta pacienta napotila na nove preizskave, med katerimi je umrl...