Slovenija
13 ogledov

Bolnike, naročene na posege ali preglede 28. maja, bodo morali prenaročiti

stavka bbb
Sindikat Fides bo jutri napovedal stavko. Na ZZZS medtem opozarjajo, da bi uresničitve njihovih zahtev stale 200 milijonov evrov. Ker tega denarja ni, bi morali posledice nositi zavarovanci.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides bo jutri za 28. maj napovedal 24 urno stavko.

"Po zakonu moramo stavko napovedati deset dni prej, vendar je to premalo časa in jo bomo že jutri. S tem hočemo povedati, da mislimo resno in managementom v zdravstvenih domovih dati dovolj časa, da paciente, ki so na ta dan naročeni za preglede in posege, prenaročijo," pravi predsednik Fidesa Kondrad Kuštrin.

Po enourni opozorilni stavki 22. aprila, ki je povzročila le nekaj zamika pri delu, bo, kot napoveduje Kuštrin, tokratna celodnevna stavka, resno prizadela bolnike. "Zdravniki bodo na delovnem mestu, izvajali bodo nujne opracije, potrudili se bomo, da bodo v sprejemnih ambulantah najboljše ekipe, oskrbljeni bodo stareši, otroci in orodnice, vse druge, nenujne bolnike pa bo treba prenaročit," pravi Kuštrin.

"Vlada ne krši nobenega dogovora, bodisi povezanega s kolektivno pogodbo ali katerim koli drugim dogovorom, zato ta stavka ni upravičena in kot veste, tudi ne bo plačana," pravi ministrica Milojka Kolar Celarc.

"Zdravniki si stavke ne želimo, do nje bo prišlo, ker ni nobenega dialoga. Sprejetje normativov in standardov ne bo imelo nobenih negativnih posledic, kot pravijo nekaterim, s tem bi zdravnikom le omogočili, da delajo hitreje in bolje," dodaja Kuštrin. Zdravniki zahtevajo tudi povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače. Stavko lahko odpovejo najkasneje 24 ur pred začetkom.

ZZZS: posledice bi nosili zavarovanci

Na skupščini ZZZS so namreč danes ugotavljali, da so zahteve zdravnikov legitimne, a bi glede na situacijo, ko ni realno pričakovati dodatnih virov financiranja, njihova uresničitev imela posledice za stabilno financiranje sistema in posledično pravice zavarovancev.

Predstavnik upokojencev Martin Toth je opozoril, da se razmere v sistemu zdravstvenega varstva slabšajo: vse slabša je dostopnost do zdravstvenih storitev, čakalne dobe so vse daljše, vse več je zahtev po doplačilih za zdravstvene storitve, kar je za starejše in kronično bolne zaskrbljujoče.

Kot je dejal, prve ocene kažejo, da bi za uresničitev zahtev zdravnikov po zvišanju plač in sprejetju nižjih delovnih normativov morali zagotoviti 200 milijonov evrov. ZZZS za to denarja nima, povečanje prispevne stopnje ali zagotovitev dodatnih proračunskih sredstev pa je komaj realno pričakovati.

Fakin: Denarja za višje plače ni

Samo Fakin, ki po današnji odločitvi skupščine na čelu zavoda ostaja kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, pa ob zahtevah, ki jih je izpostavil zdravniški sindikat Fides, ugotavlja tudi, da gre za pričakovanja brez resne analize stanja in nenazadnje izračunov o posledicah.

Denarja za višje plače že v tem trenutku ni, je poudaril Fakin in opozoril, da v zdravstvu to ni edini problem. Po njegovih besedah sami zagovarjajo "učinkovito, kakovostno in financam ustrezno rešitev, ne pa ad hoc rešitve zaradi pritiska najrazličnejših skupin".

Člani skupščine so v razpravi tako med drugim opozorili, da v zdravstvu ne delajo le zdravniki, ampak velika skupina zdravstvenih delavcev in sodelavcev, za standarde in normative si že vrsto let prizadevajo tudi medicinske sestre. Močan finančni učinek v letu 2016 pa bo imela že dogovorjena sprostitev napredovanj v javnem sektorju.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • mph 21:46 11.maj 2015.

    Oh, nekdo me prav ne mara. Če bi o vremenu kaj napisal, bi dobil verjetno minus. Bom vzel Apaurin, da bom lahko zdaj zaspal. :-)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:43 11.maj 2015.

    Mam mešane občutke glede te stavke...po en stran razumem zdravnike, po drug stran pa se tud ostali doskrat žrtvujejo pa ker niso tako pomembni kot zdravniki ne morjo do svojih pravic...po tretji strani imaš pa tiste priviligirance k so zaposleni ...prikaži več prek raznih vez in gledajo v zrak.... pa še ta povprečna plača...to je večina Slovencev od blizu ne vid...ker je izkrivljena zarad tistih elitnežev k so nenormalno velik plačani...in ja mislm da bi blo bl primerno da bi blo vezan na minimalno plačo..pač x-kratnik minimalne plače....nevem no pač...

  • mph 18:39 11.maj 2015.

    Naj še malo špara ZZZS pri sebi, pa bo denarja več kot dovolj.