Slovenija
37 ogledov

Bolniki na manj preiskav

Ljubljana 19.12.2012 doc. dr. Tonka Poplas Susic (strokovna vodja ZD Lj), novina Saša Despot
ZD Ljubljana. Zaradi krčenja sredstev bodo pacienti dobili cenejše materiale. Več bo samoplačništva.

Prihodnje leto bo zaradi varčevalnih ukrepov treba zniževati sredstva za bolnike, sta včeraj napovedala Rudi Dolšak, direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, in strokovna vodja Tonka Poplas Susič.

ZD Ljubljana bo naslednje leto ob desetino proračuna oziroma 5,5 milijona evrov. Direktor zagotavlja, da rezerv ni več, stroškov dela (zanje porabijo kar 72 odstotkov proračuna) pa ne morejo znižati, ker so fiksni, saj so plače določene v kolektivni pogodbi. Dodaja, da ima zdravnik začetnik 1.200 evrov neto plače na mesec, zdravnik specialist s 25 leti delovne dobe pa med 2.200 in 2.400 evri

Nujne preiskave bodo

Po besedah Poplas Susičeve se bodo morali zdravniki že januarja individualno odločati, katerega bolnika je treba poslati na preiskavo in katerega ne, saj bodo morali zmanjšati obseg laboratorijskih storitev na bolnika; ob tem zagotavlja, da nujnih preiskav ne bodo odklonili. Ko bodo morali zdravniki izbirati med manj materiala ali cenejšim materialom, pa bodo izbrali drugo možnost, ker želijo zagotoviti enakovredno obravnavo bolnikov, še pove.

Po izračunih Poplas Susičeve imajo že zdaj za medicinske materiale in pripomočke na leto na voljo 6,60 evra na bolnika, zdaj pa bodo imeli še manj.

Komentarjev 5
  • feferon 12:31 20.december 2012.

    kar se tiče zdravil in pripomočkov deluje farmacevtska mafija, v tujini so zdravila in orto pripomočki cenejši. Tu gledajo samo kdo bo več v žep dal. pa tudi mladi zdravniki bi delali za veliko manjšo plačo ampak jih lobi starih ...prikaži večh dr.-jev ne pusti zraven!

  • feferon 12:29 20.december 2012.

    Če bo pa treba vse plačevat, potem pa tudi ni treba denarja od ljudi za te stvari pobirat. Se bomo pa šli zdraviliški turizem. a mislite, da je pri nas vse super pa fajn ? malo morgen, drugje je ceneje, ...prikaži več pa tudi odnos je drugačen. Vi pa crknite, boli me.

  • privat 12:09 20.december 2012.

    Počakajmo da ustoličimo novega kralja...kdo pol ne bo rabil pomirjevala???