Slovenija
64 ogledov

Bolniki po nov recept

lekarna vrsta zdravila Boštjan Tacol
Na ZZZS menijo, da večjih doplačil za zdravila ne bo.

“Zaradi terapevtskih skupin zdravil sem moral doplačati 85 evrov za trimesečno terapijo,” nam je ogorčen sporočil bralec, ki se zdravi zaradi visokega holesterola. Gre za zdravilo ezetrol z zdravilno učinkovino ezetimib, ki ima med temi zdravili 2,5-odstotni tržni delež. “Za vsako zdravilo obstaja zdravilo drugega proizvajalca z isto učinkovino, generik, ki pa ga ni treba doplačati,” pravi vodja oddelka za zdravila na zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) Jurij Fürst in dodaja, da so razlike med cenami za iste vrste zdravil tudi 300-odstotne.

Nezamenljivo izjemoma

Analize farmacevtov kažejo, da so ljudje za zdravila pripravljeni doplačevati do pet evrov, več kot pet evrov bi za zdravilo doplačala le polovica pacientov, več kot deset evrov pa skoraj nihče. Družinski zdravniki, ki so napovedali, da zdravil pri bolnikih z urejeno terapijo ne bodo menjali, bolnikom svetujejo, naj se, če zdravil nočejo doplačevati, obrnejo na ZZZS, ki je uvedel koncept terapevtskih skupin zdravil (TSZ). “Ukrep, s katerim lahko bolniku izdamo recept z oznako nezamenljivo – torej lahko še vedno prejema zdravilo, za katero je potrebno doplačilo, ki pa ga bo krila zavarovalnica –, lahko uporabimo le, kadar gre za življenjsko ogrožajoče situacije,” razlaga Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um.

Po podatkih lekarniške zbornice farmacevtska podjetja cene znižujejo postopoma, večina doplačil se giblje med 10 in 15 evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.