Slovenija
17 ogledov

Bolniki posledic ne bodo čutili?

Žurnal24 main
1. september. To ne bo le šolski dan, temveč tudi dan, s katerim zdravniki ukinjajo čezmerno nadurno delo. Bodo zato čakalne vrste v zdravstvenih domovih še daljše?

Po zagotovilih zdravnikov in vodstev zdravstvenih ustanov naj ne bi prihajalo do motenj zdravstvene oskrbe. Ali bo res tako, bomo verjetno videli že kmalu.

Kritično do vlade
Večina zdravnikov od jutri naprej ne namerava več delati preko polnega delovnega časa. Možnost, da bi umaknili preklice soglasij za delo preko polnega delovnega časa, po besedah Kuštrina sicer obstaja, a dodaja: "Vendar če bo vlada postopala na tak način, kot je postopala doslej, in ni naredila niti koraka v smeri rešitve, potem je ta možnost zelo majhna ali pa je ni."

Vsaka stran s svojo delovno skupino
Medtem ministrstvo za zdravje pod vodstvom Dorjana Marušiča še vedno poskuša najti dogovor z zdravniki. S predstavniki zdravniškega sindikata Fides so se danes dogovorili, da vsaka stran imenuje svojo delovno skupino, ki bo oblikovala rešitve za položaj v zdravstvu. Na podlagi teh predlogov bodo poskušali oblikovati spremembe v kolektivni pogodbi.

Pogovori se nadaljujejo
Predsedstvo Fidesa je na seji glavnega odbora že dobilo mandat za nadaljevanje pogovorov z Marušičem. Tako bo njihova delovna skupina, ki se bo z vladno predvidoma sestala še ta teden, ponudila rešitev, ki bo rešljiva že kratkoročno. Poleg tega so pridobili poročila kolegov zdravnikov, ki po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina kažejo na to, da pri organizaciji dela v zdravstvenih ustanovah prihaja do velikih kršitev zakona in prekoračitev 40-urnega delovnega časa. Zato bo sindikat po potrebi pomagal kolegom voditi tudi "drugačne akcije, da do teh kršitev ne bo prišlo".

Na vprašanje, ali bodo za to uporabili tožbe, Kuštrin pravi, da se rešitve, ki se izkažejo za učinkovite v letu ali dveh, njim zdijo neučinkovite. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa so danes že prišle pobude, da bodo od vodstva zahtevali spoštovanje preklicev soglasij, sicer se lahko v nasprotnem primeru konča tudi z daljšo prekinitvijo dela.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.