Slovenija
116 ogledov

Bolniki so se hladili brez zgornjega dela bolniških pižam

zdravstvo Saša Despot
Bolniki v starejših stavbah, ki nimajo dobro urejenega hladilnega sistema, tudi letos ponovno opozarjajo na neznosno vročino.

Na Uradu varuha za človekove pravice te dni znova preverjajo, ali so temperature v bolnišnicah in zaporih še znosne. V preteklih letih se je namreč že večkrat izkazalo, da je vročina v sobah in ambulantah le kakšno stopinjo ali dve nižja od tiste, zunaj na soncu. Čeprav pristojni vsako leto znova obljubljajo spremembe, pa bolniki in zaposleni še vedno opozarjajo na vročino.

"Grozljivo vroče"

Včeraj, ko so se temperature vzpele tudi do 37 stopinj Celzija, so se nekateri bolniki hladili le s pomočjo ohlajene pijače in na svežem zraku. Pred ljubljansko travmatološko kliniko, ki je sicer delno klimatizirana, so sedeli v senci kar brez zgornjega dela bolniških pižam. Tudi na infekcijski kliniki, ki se že več let sooča s premajhnimi prostori, da morajo bolniki prenočevati kar na hodniku, so tarnali nad neznosno vročino.

"Ker v sobah ni bilo prostora, sem pristal na postelji na hodniku. Tu klimatskih naprav ni, ali pa ne delujejo, ker je grozljivo vroče. Ne vem, ali je v sobah kaj bolje," je včeraj povedal eden izmed bolnikov, ki so ga zaradi zapletov z boleznijo pripeljali na ljubljansko infekcijsko kliniko.

"Omenjeni prostori in inštalacije ne ustrezajo osnovni potrebam medicine"

Da večina starih klinik nima izvedenega hlajenja v običajnih bolniških sobah priznavajo tudi na UKC Ljubljana, dodajajo pa, da so klimatizirani prostori v operacijskih dvoranah in intenzivnih terapijah. Prav tako pa se podhlajuje skoraj celotna glavna stavba.

Vročina | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Za najbolj problematično infekcijsko kliniko in oddelek za gastroenterologijo pa naj bi še ta mesec izvedli javni razpis za II. fazo podhlajevanja in prezračevanja. Pravkar pa so zaključili tudi s projektiranjem zamenjave hladilnega agregata na objektu Nove ginekološke klinike. Naslednje leto pa naj bi na vrsto prišla tudi Poliklinika.

Kot posebej problematične pa na UKCL izpostavljajo še klinične oddelke za anesteziologijo in intenzivno interno medicino, saj bi potrebovali tudi povečano količino dovodnega zraka. "Izkazuje se, da omenjeni prostori in inštalacije ne ustrezajo osnovni potrebam medicine," je izpostavila Lucija Mak Uhan iz službe za odnose z javnostmi. Rešitev pa na UKC vidijo v dokončanju novega diagnostično-terapevtskega servisa in ne le nove urgence.

"Svojevrstna oblika nečloveškega ravnanja"

"Neznosne bivanjske in delovne temperature so lahko nehumane in ponižujoče in predstavljajo svojevrstno obliko nečloveškega ravnanja z osebami, ki si v danih okoliščinah ne morejo pomagati," je v predlanskem letu, ko so padale rekordne temperature, izpostavila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Kljub vsakoletnem merjenju pa skupaj s sodelavci ugotavlja, da se v institucijah - bolnišnicah, porodnišnicah in zaporih - kaj dosti ne spremeni. 

Ljubljanska zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore je povedala, da je pred dvema letoma, ko smo v Sloveniji beležili rekordne poletne temperature, prejela kar nekaj prijav zaradi vročine, letos pa zaenkrat še nobene. Pacienti pa so kot posebej problematično izpostavljali infekcijsko kliniko, a so pristojni obljubljali da bodo poskrbeli za ustreznejšo obravnavo.

Komentarjev 7
  • Jagijagi1 15:07 07.julij 2015.

    Za Kuštrina je dober samo.......! Banda pokvarjena!

  • peromornar 15:07 07.julij 2015.

    Ah, saj se ukvarjamo z Grčijo, 1,7 mlrd je šlo "na lepše", doma pa bolniki crkavajo od vročine. Nekomu je treba zaviti vrat, to kar pravi "Papaja Popi" je pišanje proti vetru, a "še ena sramota"? Kaj to pomeni? Nič, ...prikaži več nič dokler ne bo kakšen lime pristal v zaporu, pa ne v našem, pri nas ni pravne države. Vsem ki so pripeljal to državo do sem, želim brazilske (ali podobne) zapore DO DALJNJEGA! (brez sluzastih odvetnikov ki bi jih zaprl skupaj z "klienti")

  • Papaja Popi 14:33 07.julij 2015.

    Še ena Slovenska sramota.