Slovenija
8 ogledov

Bolnikom je še vedno vroče

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
V UKC Ljubljana zamenjali agregat, a bolniške sobe v starih stavbah so še vedno večinoma brez hlajenja.

"Stanje je podobno kot lani poleti, ko je bila hlajena skoraj celotna glavna stavba Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana,“ so povedali v UKC Ljubljana. Po tem, ko se je junija pokvaril še drugi od treh hladilnih agregatov, so enega novega v začetku julija že namestili, menjava preostalih dveh starih agregatov pa bo lahko potekala šele oktobra oziroma novembra, ko bodo potrebe po hlajenju minimalne.
 
V najhujši vročini lahko tako hladijo operacijske sobe, diagnostiko, lekarne, sterilizacije, kuhinje, in kot pravijo, v večji meri tudi bolniške sobe v glavni zgradbi. V celoti so hlajene le nove klinike, na primer Pediatrična klinika in ORL, na Nevrološki kliniki pa so hlajeni vsi prostori razen upravnega dela zgradbe. "Večina starih klinik nima izvedenega hlajenja v običajnih bolniških sobah, klimatizirani pa so prostori v operacijskih dvoranah in intenzivnih terapijah," pojasnjujejo stanje v drugih delih bolnišnice. V starih objektih tako za zdaj najbolj obremenjene prostore hladijo z individualnimi sistemi hlajenja z notranjo in zunanjo enoto. Ti sicer za bolnišnice "niso profesionalna rešitev, so pa izhod v sili", dodajajo.

Hladijo s prenosnimi klimami

Največ težav imajo s sobami na južni in zahodni strani stavb, kjer poskušajo v prostorih brez klime najhujše omiliti s prenosnimi klimami ter s prezračevanjem in senčenjem. Zaposlenim svetujejo, naj sobe hladijo v nočnem času, podnevi pa poskrbijo za senčenje in zapiranje oken. "Prosimo tudi, da se ob vklopljeni hladilni napravi ne odpira oken, ker tako hladen zrak dobesedno spuščamo skozi okna in obremenjujemo hladilni sistem ter povečujemo stroške za hlajenje," dodajajo v UKC Ljubljana. Stroški hlajenja so sicer že zdaj petkrat višji od stroškov za ogrevanje.

Za vse več milijonov evrov

Za ureditev hlajenja v vseh stavbah bi potrebovali več milijonov evrov, zatrjujejo v UKC Ljubljana. Za zdaj je predvidena najprej ureditev hlajenja glavne stavbe, kjer pa se je že pokazalo, da bi morali za nekatere najbolj obremenjene oddelke intenzivne terapije na interni in kirurški kliniki ter kliniki za kirurgijo srca in ožilja povečati tudi dovod zraka. Zaradi tega nestrpno pričakujejo dograditev nove urgence, ki bi te težave rešila. "Izkazuje se, da omenjeni prostori in inštalacije ne ustrezajo osnovnim potrebam medicine," dodajajo v UKC Ljubljana.
 
Za letos je predvidena ureditev hlajenja v bolniških sobah na Ortopedski kliniki. Ob tem so v pripravi projekti za ureditev hlajenja na južnem delu Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, za zahodni del Kirurškega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike in za hlajenje dializnih prostorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.