Slovenija
35 ogledov

Bolniku 299 receptov

Težave z zdravili se pojavljajo predvsem zaradi neustrezne izbire zdravil, nepri Žurnal24 main
Zdravila. Vse več bolnikov zaradi zdravil na urgenco. Največ težav zaradi součinkovanja zdravil.
Seznam zdravil imejte v denarnici

Rešuje življenja. Vsi, ki jemljete več zdravil, skrbno vodite seznam zdravil in ga imejte vedno pri sebi. Zapišite ime zdravil, odmerke in koliko časa zdravilo jemljete. Zapišite tudi zdravila, ki jih kupite brez recepta, ter dodatke in rastlinske pripravke.

"Prepočasen utrip srca, prenizek tlak, izguba zavesti, omotica in krvavitev v prebavila," so po besedah Mirana Brvarja iz centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana najpogostejše težave, ki se pojavijo zaradi neželenih učinkov zdravil. Najbolj so ogroženi bolniki, ki jemljejo zdravila za bolezni srca in ožilja, ter starostniki, ki z leti jemljejo vse več zdravil.

25 milijonov stroškov
Število bolnikov, ki vzporedno jemljejo 15 ali več zdravil, se je v zadnjih petih letih podvojilo. Leta 2004 je bilo takih 950, lani pa že več kot dva tisoč. Rekorder je bolnik, ki so mu zdravniki lani predpisali 299 receptov. V bolnišnici največkrat končajo bolniki, ki jemljejo antirevmatike in protibolečinske tablete. Pojavijo se krvavitve v prebavnem traktu. Samo hospitalizacije zaradi težav z zdravili zdravstveno blagajno vsako leto stanejo 25 milijonov evrov.

15 ali celo več različnih zdravil sočasno jemlje več kot dva tisoč ljudi, ki so starejši od 65 let.

Nevarni aspirini
Aspirin je med glavnimi krivci za sprejem v bolnišnico in tudi glavni vzrok smrti zaradi negativnih učinkov, pravi Martin Možina iz komisije za zdravila na UKC. Med zdravili, ki jih je mogoče dobiti brez recepta, je nevaren tudi paracetamol, katerega prevelik odmerek povzroča okvaro jeter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.