Slovenija
1775 ogledov

Bolniška za otroka: Ker ima mama skrajšan delovni čas, mora oče za eno uro v službo

zdravnik otrok bolniška Shutterstock
Ker ima mama skrajšan delovni čas, mora oče v primeru bolniške za nego otroka vsak dan še za eno uro v službo.

"Če vzamem jaz bolniško, pomeni, da moram vsak dan še za eno uro v službo," je ogorčno dejal oče treh otrok, ki si je želel za svojega hudo prehlajenega otroka uveljavljati bolniško nego za otroka, a ker je partnerka upravičena do skrajšanega sedemurnega delovnika, se je zapletlo ...

"Ker sta starejša otroka že v šoli, sva bila šokirana ob razlagi medicinske sestre, ki je razložila, da če ima eden od staršev skrajšani delovni čas, drugi pa polnega, partnerju s polnim delovnim časom ne pripada osem ur nege za otroka, ampak se odšteje čas, za kolikor ima prvi partner skrajšan delovni čas," je absurdno situacijo, ki od njega v primeru bolniške za otroka zahteva eno uro dodatnega dela dnevno, opisal oče treh in pri tem dodal, da ima sam na srečo posluh delodajalca in se je lahko dogovoril, kdaj bo oddelal manjkajočo uro.

Tudi partnerji nezaposleni in upokojencev niso upravičeni do bolniške za otroka

Poleg partnerjev tistih s skrajšanim delovnim časom, pa imajo podobne težave pri pravici do uveljavitve bolniške za nego otroka tudi partnerji nezaposlenih, upokojenih.

Starša sta pri zagotavljanju nege za otroka sicer enakopravna, pravi predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Peter Rutar, a v skladu z določbami zakona o zdravstvenem varstvu, ki veljajo že vse od leta 1992, iz razloga nege otroka oba starša istočasno ne moreta biti odsotna z dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Odloča zdravnik!

Rutar na očitke o absurdnosti situacije sicer doda, da je "vsak primer potrebno obravnavati posebej, pri čemer mora osebni zdravnik - pediater upoštevati tudi dejansko odsotnost starša od doma". Zdravnik bi vas tako moral pobarati tudi o tem, koliko časa delate oziroma koliko časa vi oziroma vaš partner potrebuje za pot na delo in domov.   

V primeru nezaposlenosti vašega partnerja pa boste za uveljavljanje bolniške za otroka potrebovali dokazilo, zakaj ne morete zagotoviti nege za otroka. Če pa starš nima dokazila, s katerim bi tisti trenutek lahko dokazal, da nezaposleni starš na more paziti na bolnega otroka, lahko pediater zahteva podpis posebne izjave, v kateri jamčite, da drugi starš ne more skrbeti za otroka brez odsotnosti z dela.

Osebni zdravnik tudi sicer odloča o zadržanosti od dela zaradi nega otroka, in sicer za prvih 7 delovnih dni oziroma za prvih 15 delovnih dni, če gre za nego otroka do 7 let oziroma zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadetega otroka.

Komentarjev 9
  • Hi5 12:36 30.oktober 2015.

    Pravice in dolžnosti so opredeljene s pogodbo o zaposlitvi. Tam si se z delodajalcem dogovoril, na kak način in v kakšnem obsegu boš opravljal svoje delo. Pač naj delodajalec spremeni pogodbo in se jo drži. V kapitalizmu se pač držimo ...prikaži več nekih pravil in obveznosti. In to vse vključene strani. Ne samo delavci.

  • nina 05:38 30.oktober 2015.

    Kje si ti,a slučajno pri koritu,kjer imaš posebne privilegije.Ti boš govorila o socijalizmu,ko pojma nimaš kako je bilo.Takrat je bila disciplina in red,pa tudi za napake se je odgovarjalo,da ne govorim o kulturi,Etika in morala je tudi bila.V šoli je ...prikaži več bla red in disciplina, danes je pa anarhija na vseh področjih.

  • benč 19:00 29.oktober 2015.

    Tako pač je v Butalah!