Slovenija
1096 ogledov

Bolniško nadomestilo za kmete: nikar bolniške ne zaključite v petek!

Traktor Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
"Kmetje nadomestilo bolniške dobimo le za 35 ur, ne za 40 ur na teden,“ nas je obvestil bralec.

Na ZZZS pravijo, da to načeloma ne drži, ampak kljub temu lahko pride do tega. 

Kmetje imajo namreč 40-urno tedensko delovno obveznost, kolikor jo imajo zaposleni za polni delovni čas, le da je razporejena na šest dni v tednu: od ponedeljka do petka po sedem ur na dan, v soboto pa pet ur. 

Če je kmet dlje časa na bolniški, mu (praviloma) od 30. delovnega dne bolniške pripada nadomestilo plače za 40 ur na teden. 

Izvirni greh je zaključek bolniške v petek

Primer, ki ga navaja naš bralec, se lahko zgodi, če zdravnik bolniški stalež zaključi v petek. To pomeni, da je bil kmet upravičen do nadomestila le od ponedeljka do petka, kar pa pri sedemurni delovni obveznosti znese 35 ur, v soboto, ko ima še peturno delovno obveznost, pa je bil tako že sposoben za delo, zato za teh pet ur tudi ni upravičen do nadomestila plače. 

V izvenparlamentarni NSi pričakujejo podporo koalicije na vloženi zakon. (Foto:  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kmečki delovnik ima veliko prednost

Ima pa urnik, ki ga imajo kmeti zaradi specifike dela, tudi prednosti. Tako v primeru dolgotrajne bolniške prej dobijo nadomestilo plače, ki pripada od 30. delovnega dne bolniške, saj ima kmet šest delovnih dni na teden, samostojni podjetnik pa pet. 

Tako bi kmet, ki bi bolniško nastopil 1. septembra pravico do nadomestila plače dobil že 6. oktobra, medtem ko bi imel samostojni podjetnik pravico do nadomestila šele od 13. oktobra. 

janez.zalaznik@gmail.com

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.