Slovenija
77 ogledov

Bolnišnica Topolšica vendarle izplačala plače, ne pa tudi prispevkov

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto iStockphoto
Bolnišnica Topolšica, ki imazaradi likvidnostnih težav že več kot teden dni blokiran račun, je danes vendarle izplačala plače zaposlenim, ne pa tudi prispevkov.

Zaposleni Bolnišnice Topolšica, ki ima likvidnostne težave, so vendarle dobili izplačane plače. Kot je za STA pojasnil vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Jurij Šorli, so se sredstva za plače sprostila, potem ko je eden od izvajalcev energetske sanacije začasno zadržal izvršbo. A ta sredstva so zadoščala le za izplačilo neto plač, ne pa tudi prispevkov.

Šorli, ki je danes sicer dopoldne pojasnjeval, da plač najverjetneje danes ne bo, je povedal, da so s težavo že pred dnevi seznanili ministrstvo za zdravje, a od tam še niso prejeli pomoči.

Zaradi več izvršb ima bolnišnica že več kot teden blokiran račun in da so o tem takoj obvestili ministrstvo za zdravje, saj je to edino, ki jim v trenutnem stanju lahko pomaga. "Mi drugje denarja ne moremo dobiti," je dodal.

Zabredli za pol milijona evrov

Izvršbe so vložili izvajalci nedavne energetske obnove bolnišnice ter dobavitelji materiala in zdravil. "Dve izvršbi sta od izvajalcev, dve pa od dobaviteljev. Ene smo prej uspeli nekako poplačati, te večje pa so prišle 31. marca, zaradi česar je od takrat blokiran račun," je pojasnil Šorli. Gre za znesek 450.000 evrov, kar je približno toliko denarja, kolikor bi potrebovali za izplačilo plač 240 zaposlenim v bolnišnici.

"Do danes zjutraj smo upali, da bomo dobili še kakšna likvidnostna sredstva, kakšno rešitev z ministrstva, a je ni. Zaposlene smo prejšnji teden obvestili, da danes zelo verjetno ne bo plač. Danes je gotovo, da plače ne bodo izplačane in da ne vemo, kdaj jih bomo lahko izplačali," je pojasnil v. d. direktorja.

Bolnišnica danes normalno obratuje in sprejema bolnike, bi se pa to lahko že kmalu spremenilo. "Že prejšnji teden je eden od dobaviteljev postavil vprašanje, kako bo glede na to, da smo blokirani že teden dni, s plačili njim," je povedal.

Vse prihranke namenili za obnovo

Vsi prihranki bolnišnice so bili porabljeni za financiranje 8,5 milijona evrov vredne naložbe v energetsko obnovo bolnišnice, ki so jo zaključili lani. Ta je bila po besedah Šorlija nujna, a preverjajo, če je bila ustrezno izvedena. "Naročili smo revizijo kompletne obnove in jo predložili odvetnikom, da preučijo, če so kakšni sumi kaznivih dejanj. A to v ničemer ne bo spremenilo likvidnostnega stanja bolnišnice. Ministrstvo za zdravje je bilo ves čas seznanjeno s potekom obnove in stroški, povezanimi s tem," je pojasnil.

Šorliju enoletni mandat na mestu v. d. direktorja poteče junija, zato je v teku razpis za direktorja. Po besedah Šorlija je on edini prijavljeni kandidat, naslednja seja sveta zavoda pa bo 20. aprila. "To mesto sem lani prevzel, ker mislim, da se stvari tukaj dajo narediti. Mislim, da smo v pol leta naredili premik. Izgubo iz prvega pol leta smo do konca leta prepolovili, a je bilo ob koncu leta poslovanje še vedno negativno, pretežno zaradi plačevanja obresti zaradi neplačil, kreditov za stare obveznosti in preseženega programa," je pojasnil.

Ministrstvo za zdravje med drugim preverja možnosti združitve Bolnišnice Topolšica s Kliniko Golnik ali s Splošno bolnišnico Celje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 09:27 11.april 2017.

    Državni uradniki kršijo zakone ,ki veljajo za navadne smrtnike. Slovenci kremenite ,le stopimo v korak ,da osvobodimo Slovenijo.

  • h3o 17:34 10.april 2017.

    je lejte, firme ste uničli, prodal, brez državnih firm pa ni socialne države. Ampak to, bogov v parlamentu ne zanima. Njih zanima le, da je fsak mesec nekaj nofih jurćkov na računu... Ko so pa volitve, pa slišimo: ''samo Janše ...prikaži več ne volit''. Ta država bi morala imeti državne tovarne za: oblačila, obutev, prehrano in nekaj za industrijo. Pa imamo kej? Smo imeli, pa so vse preprodali zato da so si zagotovili penzijo in ležanje na kavču.

  • valerijakregar 15:26 10.april 2017.

    naj se JU izprsi in odpove svojim n-št. nezakonito pridobljenih finančnih dodatkov in pripravljenosti.gl.sosednji članek.