Slovenija
12 ogledov

Bolnišnica za svetovanje 45 tisočakov

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Ministrstvo za zdravje odkrilo nepravilnosti v bolnišnicah v Novem mestu in na Vojniku. V slednji za informacijsko svetovanje odšteli kar 45 tisoč evrov. Bodo sledile zamenjave direktoric?

Minister za zdravje Borut Miklavčič je na decembrski skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije povedal, da je zamenjal že nekaj direktorjev bolnišnic in da bo po novem letu, če bodo dokazane nepravilnosti, še dva.

Komisija ministrstva je upravni nadzor v Splošni bolnišnici Novo mesto in Psihiatrični bolnišnici Vojnik opravila v zadnjih mesecih prejšnjega leta, poročili je ministru že predala. Miklavčič je pozval direktorici obeh bolnišnic, da mu do sredine januarja predložita odzivno poročilo. Po prejetju teh se bo, kot piše današnji Dnevnik, odločal o morebitnih zamenjavah.

Vojnik: Za svetovanje 45 tisoč evrov
Kot piše časnik, je poročilo precej obremenilno zlasti za bolnišnico iz Vojnika. Tam naj bi direktorica Vesna Novak za 45 tisoč evrov najela svetovalca za informacijski sistem. Poročila o tem delu ni predstavila, ker naj bi bilo zaupno.

Direktorica obtožbe glede nepravilnosti zavrača; poudarja, da se pogodba z zunanjim svetovalcem izteče ravno takrat, ko bo za to delo usposobljen pri njih od julija naprej zaposlen informatik.

Komisija direktorici očita tudi preveč drago zastavljeno praznovanje 50-letnice bolnišnice, ki je zahtevalo novih 45 tisočakov. Direktorica pravi, da se ji je zdelo prav, da se jubilej dostojno obeleži. Prepričana je bila, da bodo vse stroške pokrili s sponzorskimi sredstvi, kar pa jim – kot poudarja zaradi recesije – ni uspelo.

Tretji očitek leti na preobsežno zaposlovanje, kar pa Novakova ravno tako zavrača.

Novomeška bolnišnica – prebogate plače
Po pisanju Dnevnika naj bi bilo nekaj manj težav v novomeški bolnišnici, kjer naj bi po besedah direktorice Mire Retelj nadzor komisije zdravstvenega ministrstva opozoril na napačne plačne prevedbe na nekaterih delovnih mestih.

"Od 1007 delavcev smo dva delavca razvrstili zunaj skupine za zdravstvo, ker smo mislili, da to lahko naredimo. Nalogo imamo, da v tem mesecu naredimo kompletno revizijo prevedenih plač. Preveriti pa moramo tudi izplačila dodatkov za vodenje. Naše ugotovitve bomo ministrstvu za zdravje posredovali 15. januarja," je povedala Reteljeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.