Slovenija
32 ogledov

Bolnišnice prikazujejo daljše čakalne vrste

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pri vseh enajstih izvajalcih operacij kolka in kolena, pri katerih so izvedli nadzor, ugotovil sume preskakovanja čakalnih vrst.

Poleg preskakovanja so ugotovili tudi, da nekatere bolnišnice prikazujejo predolgo čakalno dobo, da bi bolnike prisilili k samoplačništvu, ali pa da bi od ZZZS pridobili denar za dodatne programe. 

Kdor ne pride, omogoči preskakovanje

ZZZS zato predlaga, naj se predpiše, da je potrebno čakalne sezname voditi elektronsko, saj je pri ročnem vodenju nadzor bistveno težji. Poleg tega še vedno tudi ni povsem jasno, ali se vodi en čakalni seznam za določen poseg ali pa se lahko vodijo čakalni seznami po zdravnikih, ki poseg opravljajo. Pravilnik tudi ne opredeljuje postopka, kako se zapolni izpraznjene termine, ko se na primer oseba opraviči za poseg, kar omogoča "legalno" preskakovanje čakalne vrste oziroma ravnanje izvajalcev po lastni presoji. 

Nadzor na preskakovanjem čakalnih vrst v bolnišnicah je opravil tudi zdravstveni inšpektorat. V kratkem bodo zaključki nadzora in izdane odločbe z ustreznimi globami za tiste bolnišnice in fizične osebe, ki so kršile pravila o čakalnih vrstah, je pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Vse bo rešilo dolgo pričakovano eNaročanje

V izjavi za medije po seji zdravstvenega sveta  pojasnila, da bo preskakovanje čakalnih vrst onemogočeno z vpeljavo eNaročanja, s čimer bo vzpostavljen računalniško voden centralni register čakalnih vrst. S to aplikacijo ne bo več mogoče popravljati čakalne vrste, pač pa bo posameznik na podlagi napotnice svojega zdravnika preko spleta pogledal, kje so najkrajše čakalne vrste in se tudi vpisal.

Na vse zdravstvene zavode bosta eNaročanje in eRrecept razširjena takoj, ko bo sprejeta pravna podlaga za upravljanje zbirk osebnih podatkov, to je novela zakona o zbirkah podatkov. Ta bo šla v parlamentarno obravnavo po skrajšanem postopku, ministrstvo za zdravje trenutno še usklajuje z drugimi ministrstvi. Javna razprava o noveli je potekala decembra lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.