Slovenija
1364 ogledov

Bomba v Mariboru: Oglasile so se sirene

bomba Vurberk Občina Duplek
Bomba v Mariboru uspešno deaktivirana, sirene označile konec nevarnosti.

* Fotografije so simbolne

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v Mariboru uspešno deaktivirali v torek najdeno letalsko bombo. Šlo je za 250-kilogramsko bombo, ki so jo med gradbenimi deli našli delavci na Prevorškovi ulici na Teznem. Sirene so okoli 13.20 označile konec nevarnosti, s tem pa je zaključena tudi evakuacija.

Uprava za zaščito in reševanje je za današnjo akcijo opravila evakuacijo ljudi iz 300-metrskega pasu okoli lokacije bombe. Šlo je za okoli 130 ljudi, za vse, ki niso imeli druge možnosti, so pripravili prostor v avli Osnovne šole Marina Konšaka.

Kot je povedal poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič, je na terenu v akciji sodelovalo okoli 150 pripadnikov različnih struktur s področja zaščite, reševanja in varnosti, evakuacija pa je bila uspešno opravljena.

Bomba, ki jo je občan pripeljal domov v Vurberk | Avtor: Specialna enota Policije Specialna enota Policije

Po besedah namestnika direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislava Lotriča je v operaciji sodelovalo osem pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16.000 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb razmeroma velika. Konec oktobra 2019 so našli in uničili kar dve bombi v nekaj dneh, 250-kilogramsko na gradbišču za največjim mariborskim nakupovalnim središčem ter 500-kilogramsko na gradbišču ob železniški progi v bližini glavne avtobusne postaje.

Bomba je imela sicer mehanska vžigalnika, tako kot tisti dve izpred dobrih dveh let, ki so ju takrat uspešno odstranili. Še bolj zahtevno je bilo delo pred leti, ko so v Vurberku uničili bombo s kemičnim vžigalnikom.

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:49 16.januar 2022.

    Bomba v Mariboru je tempirana ....čas nedoločen.