Slovenija
19 ogledov

Bombaš z Vegrada po napadu v tujino

policija, storilec, Vegrad, bomba Žurnal24 main
Bombaš z Vegrada ostaja v priporu. 50-letni Celjan ima tudi začasno nemško državljanstvo. Po dejanju za kratek čas zapustil državo.

Kot smo že poročali, policija je priprla tako imenovanega bombaša, ki je 1. septembra v Vegradovi stavbi nastavil ročno bombo.

Policisti so danes predstavili nekaj podrobnosti; gre za 50-letnega Celjana s pestro kriminalno preteklostjo in tudi nemškim državljanstvom; stalno prebivališče je imel prijavljeno v Nemčiji. Prijeli so ga v torek v gostinskem lokalu v bližini njegovega doma v Ostrožnem. Zanj je bil izdan tudi evropski priporni nalog.

Domet bombe 12 metrov
Kot smo že prvi poročali, je osumljeni do vrat v upravno Vegradovo stavbo prišel 1. septembra okoli 2. ure zjutraj, si podrobno ogledal ena izmed vrat, nato pa odšel. Čez nekaj minut se je vrnil, tokrat je bil zamaskiran. Na kljuko vrat je namestil ročno bombo M75. Gre za originalno vojaško orožje, namenjeno za napad in obrambo z dometom do 12 metrov. Bomba je bila aktivirana.

"Po spletu okoliščin do eksplozije ni prišlo, lahko pa bi," so povedali na današnji tiskovni konferenci. Policisti poudarjajo, da je bil namen očitno povzročiti eksplozijo in s tem tudi večjo materialno škodo.

Kakršnekoli povezave z Vegradom osumljeni ni imel, tako da tudi motiv njegovega dejanja za zdaj ni opredeljen. Preiskava, ali mu je namestitev bombe kdo naročil, še poteka.

Zapor mu ni tuj
Po dejanju je Celjan za krajši čas zapustil Slovenijo in se vrnil v Nemčijo, kjer je bil že večkrat obravnavan zaradi hudih kaznivih dejanj, povezanih z nasilništvom, ropi in vlomi. Pestro kriminalno preteklost ima tudi v Sloveniji, v Nemčiji pa je bil leta 1991 pravnomočno obsojen na 12 let zapora zaradi ropa. Po naših informacijah je bil tudi član tujske legije.

Tokratna ovadba vsebuje povzročitev splošne nevarnosti, za kar mu grozi največ 8 let zapora, in nedovoljen promet z orožjem, za kar je zagroženih pet let zapora. Med hišno preiskavo na Ostrožnem so namreč policisti našli več kosov strelnega orožja, pa tudi mobilnih telefonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.