Slovenija
27 ogledov

Bomo morali elektriko uvažati?

Po predvidevanjih vodstva Seng naj bi ČHE Avče s komercialnim obratovanjem začel Žurnal24 main
Zaradi suše večina hidroelektrarn proizvaja manj električne energije. Grozi nam, da bomo morali elektriko uvažati.
V prvi polovici avgusta so zaradi močnih poletnih padavin na območju avstrijskega dela vodotoka Drave Dravske elektrarne presegle načrtovano proizvodnjo za četrtino. Povsem drugače pa je v Soških elektrarnah in hidroelektrarnah na spodnji Savi.


Soške elektrarne so proizvedle le 55 odstotkov načrtovane proizvodnje na vodotoku in 80 odstotkov načrtovane proizvodnje na črpalni hidroelektrarni Avče, elektrarne na spodnji Savi pa so proizvedle le 45 odstotkov načrtovane proizvodnje, so pojasnili na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), pod okrilje katerega spadajo omenjene hidroelektrarne.

Suša vpliva na proizvodnjo elektrike

Zadnja suša se izjemno pozna pri proizvodnji električne energije, vprašanje pa je, kaj se bo dogajalo jeseni. Vsekakor to ni dober znak za proizvodnjo hidroenergije, je dejal direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič.

Vse hidroelektrarne skupine HSE so v obdobju od 1. januarja letos pa do 20. avgusta proizvedle 1727 gigavatnih ur električne energije, kar je slabih 400 gigavatnih ur manj kot lani v enakem obdobju. Skupno so v tem obdobju dosegle 83 odstotkov načrtovane proizvodnje.


Potrošniki posledic ne bodo čutili

V HSE izpad proizvodnje v hidroelektrarnah nadomeščajo s povečano proizvodnjo termoelektrarn, ki so neodvisne od vremenskih razmer. Tako je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) v prvi polovici avgusta presegla načrtovano proizvodnjo za 40 odstotkov. Poleg tega se je avgustovski primanjkljaj nadomeščal z nakupi električne energije iz tujine, pojasnjujejo na HSE.

"V primeru nadaljevanja suše in padanja proizvodnje v hidroelektrarnah bo treba dodatno kupovati električno energijo v tujini, po višji ceni. Še vedno pa to ne pomeni, da bi lahko v kratkem prišlo do težav pri oskrbi potrošnikov," ob tem poudarjajo na HSE.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.